„Ungarn hat keine Demokratie mehr” (tagesschau.de)
 

Magyarország jelenleg az utóbbi évek legdurvább demonstrációit éli meg. Ezek kiváltója a munkatörvénykönyve – sokat vitatott – módosítása volt. De időközben már sokkal többről van szó. Az Orbán-kormány pedig összeesküvést sejt a háttérben. 


Nem minden este jön el több ezer tiltakozó, a magyar parlament elé – ezen a hétköznapon talán csak pár százan vannak –, de túlnyomórészt fiatalok, akik a hatalmas Kossuth téren a mínusz fokokban is kitartanak. Kifeszítenek egy óriási Európa-zászlót, és „Európa” felkiáltással teszik akusztikusan is egyértelművé, hogy hová tartoznak.

„A jövőnkről van szó, mindnyájunk jövőéről”, nem csak azokról, akik már ma is dolgoznak – mondja egy fiatal történelem- és földrajztanár. Azért jött, hogy megmutassa másoknak, hogy nekik is itt a helyük. „Hogy minden nap ide kell jönni.”

proteste-ungarn-105_v-modpremium.jpg

„Mindenki a demonstrációkról beszél” 

Egy fiatalember télikabátján annak a liberális Momentumnak a kitűzője van, amelynek áprilisban a választásokon nem sikerült bekerülnie a parlamentbe. Azonban a demonstrációkra – amelyek a törvénymódosítás megszavazása, december 12-e óta – különböző intenzitással zajlanak, a párt nagy befolyással van – mondja.

„Mindenki a tiltakozásokról beszél és az új törvényről, ez a legfontosabb”. Ez most egy új jelenség Magyarországon, különösen az Orbán-kormány alatt. „Budapest 10 éve látott utoljára ilyen demonstrációkat.”
A közel két hete tartó akciók ma már nem csak – az ezeket kiváltó – törvénymódosokról szólnak. Nem csak a lehetséges túlórák – 250-ről 400-ra – emeléséről van szó időközben, hanem a szabadságjogokról, a sajtószabadságról, és a független igazságszolgáltatásról is.

„Gimnazisták, munkások, dolgozók, ellenzéki politikusok, egyetemei hallgatók és nyugdíjasok vesznek részt rendszeresen a Budapest belvároson átvonuló demonstrációkon”. Ahogy teszik ezt – szerényebb részvétel mellett – olyan vidéki nagyvárosokban is, mint pl. Szeged, Debrecen, vagy Pécs.

Az ellenzék irányváltása? 

Már a demonstrációk kezdetén kirajzolódott az ellenzék egyfajta politikai irányváltása. Egyúttal azt is el kellett ismerniük, hogy „az eddigi ellenzéki belpolitikájuk sikertelenek bizonyult”. Az áprilisi választások előtt gyakorlatilag szinte sehol sem sikerült megállapodni az ellenzéki jelöltekről, annak érdekében, hogy a Fidesz, vagyis Orbán pártjának jelöltjeit reális eséllyel legyőzhessék.
Ez alkalommal együtt lépnek fel a parlamentben képviselők a „jobboldali radikális” Jobbiktól kezdve, a liberálisokon, a zöldeken, és pl. a szocialistákon át. De az, hogy ebből egy állandóbb szövetség jöjjön létre, az erősen kérdéses.

mtva-721e6f12bf34-800x533.jpg

Soros, az ellenségkép 

Szél Bernadett, független parlamenti képviselő is részt vett azon a hétfői demonstráción, amely az állami televízió épületében és annak környékén zajlott. Ő úgy gondolja a mostani helyzetben, hogy egyre nagyobb kihívást jelent az ellenzék számára, hogy „Magyarország már nem demokrácia. Hétfő óta pedig – azt kell mondanom – közelebb vagyunk egy diktatúrához”.

Azt szeretné, ha hazájában az embereknek lehetősége lenne demokratikus keretek között véleményt mondania a különböző politikai pártokról. „Ez nekünk jelenleg nem adatik meg. Mindnyájan azonos helyzetben vagyunk, ha nem cselekszünk, végképp meggyengítenék bennünket” – mondta Szél.

A kormány a tiktakozásokra harsány szemrehányásokkal és – a már jól ismert – vádakkal reagált: „a demonstrációk mögött senki más nem állhat, csak az amerikai milliárdos, Soros György". Aki a „migrációs válság” kezdete óta a kormány hivatalos retorikájában a „kedvenc ellenségkép szerepét tölti be”. A kormányszóvivő szerint a „Soros-hálózat tagjai” a „jól ismert módszereket alkalmazva” próbálnak mindenkit megfélemlíteni, aki nem ért egyet az ellenzék elképzeléseivel – mondja Hollik István.

Eredeti írás: Clemens Verenkotte - Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland (ARD), Bécs
2018.12.21. 11:08 (Fordítás/Recenzió: Bajkó-Sokoray)

 

orban-231_v-videowebl.jpg

 "A tiltakozások teljesen újfajta kihívások elé állítják Orbán magyar miniszterelnököt." (Tagesschau)

Proteste gegen Orban - "Ungarn hat keine Demokratie mehr" 
http://tagesschau.de/ausland/orban-proteste-ungarn-101.html

Az eredeti íráshoz csatolt - német nyelvű - podcast
http://media.tagesschau.de/audio/2018/1221/AU-20181221-0817-2401.mp3

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr7214505326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tényleg elfogyott.

Van egy jobb megfogalmazás is:
"Túl vagyunk a jogon." - és ahol nincs jogg, ott demokráciának nincs helye, ott marad az önkény, a zsarnokság.
index.hu/belfold/2018/12/18/rendorseg_intezkedes_mtva/
"Kifeszítenek egy óriási Európa-zászlót, és „Európa” felkiáltással teszik akusztikusan is egyértelművé, hogy hová tartoznak."

Földrajzból jeles! Amire gondoltak, az az Európai Unió. Európa az Urálig és a Kaszpi-tengerig tart. És igen, benne vagyunk. Sőt, az EU-ban is (még).

A kormányzati válaszokhoz: Ha valóban azt hisszük, hogy Soros / a szabadkőművesek / illuminátusok vannak ellenünk, akkor nagy a baj, mert ezzel a primcs stílussal ilyen erők ellen nem lehet hadakozni...
Pont a németek...Merkel mutti magához kérette a nagy médiák főszerkesztőit, és finoman megkérte őket, hogy a migránsok ügyeiről azok identitását nem jelölve írjanak.
A vén fasz Soros pedig keményen részt vett több európai ország közéleti tiltakozásaiban, valamint a balsorsú "arab tavasz" létrejöttében is része volt. Azóta tudjuk, hogy nemhogy tavasz nincs arrafelé, de béke se.
Aki csak részben is követte a "tüntetéseket", annak minimum kétségei támadnak ezek utána német sajtó korrektsége iránt...
Már akinek egyáltalán voltak kétségei....
@maxval balcán bircaman: Még ne nagyon üldögélj a gép mellett, a rezidensem most varrta össze hajnalban az ánusz repedésed. A fájdalom csillapító hatása el fog múlni és kínodban még több hülyeséget fogsz összehordani.
Benedek, Benedek, miért nem használod a fejedet?

Irány a könyvtár !

Kár ezekért a tapasztalatlan kölkökért.
@nyerafidesz: bizonyíték nulla. a szopásos Fideszes fake news.
@rallus: erről van szó, küldjük haza a német cégeket!

idióta vagy.
@Jakab.gipsz: nicsak, a 4 elemis Fidiótának megint nincs érve, ahhoz hülye!
süti beállítások módosítása