A következőkben megkísérlem érthetően összefoglalni a német szövetségi választásokra vonatkozó jelenlegi szisztémát. Amely segítségével 4 évente megválasztják az alsóház, vagyis a Bundestag tagjait. Hogy ne legyen a bejegyzés "túl száraz" felraktam segédanyag gyanánt három videót is.

bundestag_26_05_15.jpgA német a vegyes rendszerek közé tartozik. Egészen pontosan egy "megszemélyesített arányos rendszer, zárt listákkal". Tehát, egy olyan vegyes rendszer, amelyben a képviselőket − elméletileg fele-fele arányban − egyszerű többséggel, egyman-dátumos körzetekben, illetve tartományi pártlistákon választják. A választójog szövetségi szintre vonatkozóan 18 év, aktív és passzív egyaránt.

Minden választópolgárnak két szavazata van. Amelyet leadhat a körzetében induló valamelyik egyéni jelöltre (direktmandat), illetve egy zárt listára. A választás egyfordulós. Az egyéni szavazatot nevezik "első szavazatnak" (Erststimme), míg a listás a "második szavazat" (Zweitstimme).

A megnevezéseknek nem választástechnikai, hanem történelmi oka van. (Röviden: az 1949-es szövetségi választásokon még csak egy szavazat létezett. Amelyet egyéni jelöltekre adtak le, de a valóságban két szavazatot értek...) A rendszerben ma már inkább a listás szavazatoknak van nagyobb súlya, de erre még kitérünk. Az egyéni körzetekben egyszerű többséggel választanak. Az első jelölt mandátumot szerez. Külön kompenzáció nincs.

 

Videó: Két szavazat - A német választási rendszerről

A pártok tartományonként állítanak listákat. A listás mandátumok kiosztása - az országos arányokat figyelembe véve - ezek segítségével történik. A listás mandátumok kiosztása a Sainte-Laguë módszerrel történik. Ezen a ponton kell szokás szerint felhívnom arra a figyelmet, hogy lehetséges, hogy külső jegyeit tekintve hasonló a magyar és a német rendszer, azonban működésüket tekintve egészen mások. Gondoljuk ezt röviden végig, most csak címszavakban.

A magyar rendszerben a két szavazat egymástól kvázi független. Csak az országos listán találkoznak. A németek esetében ez már tartományi szinten megtörténik, nem szavazatok, hanem mandátumok tekintetében. A kompenzáció is egészen más logika szerint történik. Nincs kompenzációs lista. Helyette mandátum kiegyenlítés van. Mindkét rendszerben van bejutási küszöb, de a németben alternatív is... Folytathatnám.

De most időzzünk egy kicsit a két szavazat összefüggésein. Azt is írhattam volna az imént, hogy nálunk a két szavazat egyenlő, míg a németek esetében ez nem így van. A második szavazatnak nevezett, listás szavazat a domináns. Ez határozza meg, hogy mekkora lesz egy párt minimális mandátumaránya.

 

Videó: Választási küszöb(ök)

Tartományi szinten az egyéni mandátumok száma közvetlenül befolyásolja a pártok listás mandátumait. A kompenzáció gyakorlatilag következik a rendszer alapjából. De ezt egészítik ki egy régi, jól bevált, és egy szinte egészen új technikai elemmel. Az első a "túllógó-mandátum", a második a "mandátum-kiegyenlítés módszere. De ezek működését talán jobb a harmadik videó segítségével megérteni. Mint már utaltam rá, a német alsóház létszáma nem állandó. (Ez pont ennek a két említett választástechnikai elemnek köszönhető.) Csupán minimális létszám van meghatározva, amely − a 2002-es reform óta − 598 fő. A Bundestag mérete tehát, az adott választáson résztvevők száma, elhelyezkedése, és politikai megoszlása alapján ciklusonként változik. A ház létszáma jelenleg 630.

Amiről még csak érintőlegesen írtam eddig, − de számomra igen fontos − az a választási küszöb kérdése. Mint már utaltam rá van a rendszerben egy mennyiségi és egy mandátumalapú, alternatív bejutási lehetőség. A normál törvényi küszöb 5%. Ezt országos szinten vizsgálják, a 16 tartományi lista alapján. Amely pártnak ezt nem sikerül átlépnie, az csak abban az esetben részesül a listás mandátumokból, amennyiben alternatívaként szerez legalább három egyéni győzelmet, direktmandátumot. Ha ez sem sikerül, a listás mandátumok kiosztásában nem vesz részt, egyik tartományban sem.

 

 Videó: A német választási rendszer egyes elemei

 

Legfontosabb kifejezések
Bundestag / Szövetségi Gyűlés / parlament / alsóház
Erststimme / „Első szavazat” / egyéni szavazat
Zweitstimme / „Második szavazat” / listás szavazat
Direktmandat / közvetlen mandátum / egyéni körzet / választókerület / egyéni jelölt
Sperrklausel / "(ki)zárózáradék" / választási küszöb / bejutási küszöb
Fünf-Prozent-Hürde / akadály, gát / 5%-os küszöb / választási küszöb
Überhangmandate / "Túllógó-mandátumok" / többletmandátum
Ausgleichsmandate / "Kiegyenlítő-mandátumok"


Ami a mostani választás kimenetelét, esélyeit illeti, arról néhány hete írtam hosszabban. Az azóta mért változások minimálisak. A két néppárt veszített egy-egy százalékot, a középpártok hasonló mértékben kicsit erősödtek. Néhány napon belül megnézhetjük az adott rendszer működését élesben, és az is kiderül, hogy a közvélemény-kutatók az elmúlt hetekben milyen munkát végeztek…

A végeredményekről pedig nemsokára jön az összefoglaló.

 

bundestag-reichstags2_500.jpg

 

Bundestagswahl 2017

A témához kapcsolódó néhány bejegyzésem:

Egy hónap múlva szövetségi választások lesznek Németországban
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/08/25/egy_honap_mulva_szovetsegi_valasztasok_lesznek_nemetorszagban

Németország felülnézetből - Egy kis választási földrajz
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/02/nemetorszag_felulnezetbol_egy_kis_valasztasi_foldrajz

Az utolsó két tartományi választás a Bundestagswahl előtt
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/05/06/az_utolso_ket_tartomanyi_valasztas_a_bundestagswahl_elott

A legutóbbi három Bundestagswahl eredményei (2005-2013)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/01/18/a_legutobbi_harom_bundestagswahl_eredmenyei_2005

 

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr2312885792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása