Eredetileg arra készültem, hogy a népszavazás után egy német sajtószemlét fogok megjelentetni az oldalamon. Azonban a cikkek, írások összeállítása közben azt tapasztaltam, hogy a meghatározó német nyelvű lapok mind elég egyoldalúan, egy kaptafára írnak az eredményekről. Így jobbnak láttam, ha inkább ezúttal egy adott, összefüggő cikket fordítok le és osztok meg.

A választásom a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) október 3-án megjelent írására esett. Íme:

"Referendum Magyarországon: Orbán veresége

A gúnyolódók azt mondják Orbán menekültellenes referenduma az eddigi legdrágább közvélemény-kutatás volt Magyarországon. Természetesen ennél sokkal több volt.

Mi a különbség Ausztria és Magyarország között? Az osztrákok a választás napja után sem ismerik az eredményt, a magyarok már előtte tudják. A vicc adja magát a vasárnapi magyar népszavazás után. Ahogy előre megjósolható volt, közel száz százalékos többség egyetértett Orbán Viktor miniszterelnökkel. Nem akarják, hogy 'az Európai Unió' nem magyar személyeket Magyarországra telepítsen. Ennek ellenére az Orbán által tavasszal kezdeményezett népszavazás számára mégsem siker. Mert nem volt érvényes, túl kevés választásra jogosult vett részt.

Kicsit ironikusan azt lehetne mondani, hogy már abból a hangerőből érzékelhető milyen súlyos számára a kudarc, amivel az állítólagos sikert Orbán megünnepli. Gondoljunk csak bele azokba az erőfeszítésekbe, amit kormánya, pártja a Fidesz és az ő parancsukra a magyar adófizetők végrehajtottak. Nyár óta hullámról hullámra zajlott az országon keresztülvonuló mozgósítás a 'nem' mellett, megtámogatva az Orbán szellemében tudósító Fidesz-közeli média által, amelyhez sajnos a közszolgálati adók is beleszámítandók.

szavazol_kvotareferendum400.jpg(Forrás: http://napi.hu)

Ezt mind, azért – vagyis miért egyáltalán? Azokat a törvényeket, amelyeket most Orbán el akar fogadtatni e nélkül is átvinné a parlamenten. Brüsszelben és a többi európai fővárosban eddig sem okozott problémát számára, hogy hallgatóságra találjon. Az ügyben az álláspontjának, miszerint a bevándorlásnak gátat kell szabni, az év eleje – mondhatni 'Köln – óta egyre több támogatója van. A gúnyolódók azt mondják ez eddig a legdrágább közvélemény-kutatás volt Magyarországon.

Ennél természetesen sokkal több volt. Egy alkotmányos eszközt, amely eredetileg az erőviszonyok kiegyenlítésre szolgál, arra használt egy amúgy is hatalmas többségben lévő párt, hogy az ellenzékét a szélen tartsa. A polgárok érzékelték, hogy itt nem egy fontos döntésről van szó, és érdektelenek maradtak. Nem hittek a propagandagépezetnek.

Ez, és nem egy irreleváns népszavazás érvénytelensége Orbán igazi veresége, ami túlmutat ezen a napon. Mellesleg ez egyébként egy a balközépnek is szóló üzenet volt, amely hasonlóképpen ujjongott. A népszavazás eredménye Orbán veresége, de nem az ő győzelmük."

Forrás: FAZ / Stephan Löwenstein


Fontos megjegyeznem, hogy – ahogy máskor is – az adott általam tolmácsolt vélemény nem az én álláspontomat képviseli. Csupán arra szolgál, hogy megismerjük a minket külföldről szemlélők többségének véleményét. Ebben a konkrét esetben például azt sem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, hogy gyakorlatilag minden német tudósításból, kommentárból kimaradt az a tény, hogy a magyar választópolgárok 30-40%-a még országgyűlési választások esetén sem vesz részt a szavazásokon. Így a német olvasó, néző hajlamos lehet automatikusan az ottani részvételi arányokból kiindulva értelmezni a magyar helyzetet. 


(Az eredeti írás: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/referendum-in-ungarn-orbans-niederlage-14464244.html)

reszvetel201610.png

(Részvételi adatok, forrás: http://valasztas.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr6711766829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Larry Silverstein: Őgy gndolod, hogy az a demkratikus, hogy 3 millió ember véleményét ráéerőlteted 500 millióra?
Vicces vagy ... :DDD
@Pink Petsch: Az eu nem állam, és lefossuk hogy ők hány kannibált fogadnak be.
@zenitoo: "Tehát ez a 20-as bekerült a gazdasági vérkeringésbe,egyáltalán nem lehet kidobott pénzről beszélni."

Ja, elvesztette közpénz jellegét. te ostobenkó tolvajfideszdroid. Annyi eszed sincs mint eyg marék lepkének.
Az orbán meg még egy darabig eljátszik a kis pöcsével, módosítják a kotmányukat. Utána mivel fogja elterelni a lopásaikról a figyelmet?
@Pink Petsch: jövőre a buzimenetet is a négertáborban tarthatják ballib védnökség alatt.

Amúgy nem rossz 5let mind az 500 millióra kiírni a népszavazást. Nem is próbálkozik vele se junker, se gyurcsány.
@Larry Silverstein: Nem, valóban nem egy állam, hanem több állam közössége, előjogokkal és kötelezettségekkel. Ez utóbbiról te még nem hallottál.
Ja, lefossátok, de a pénz azért kell. Azt azért adja, csak semmit ne kérjen. Pont mint a segély-cigányok, olyan vagy te is.
Lehet kilépni ...
@Pink Petsch: Akkor ne adja. De azt azért nem akarja az eu nehogy a leggyorsabban fejlődő államai putyin érdekszférájába kerüljenek, attól be vannak fosva.

Görögoszágnak is inkább 20x engedik el az adósságát, csupán a földrajzi pozíciója miatt, nehogy kilépjenek a faszba.
@Larry Silverstein: Ezt a ne adja dolgot azért beszéld meg Vityácval. Gyanítom, helyben megütné a laposguta, ha nem jönne az ellopható pénz :P
Ami meg Putyin érdekszféráját illeti, szintén Orbánnal beszélj, még az unokáid jövőjét is eladta a tovarisnak Pakssal.
"Leggyorsabban fejlődő állam" ... muhahahaa! :DDD Elvégre gaz, Romániát lassan utolértük.
@Pink Petsch: Az euban románián, mo-n, szlovénián, csehországon, szlovákián, lengyelországon kívül senki nem növekszik 10 éve

ezek az országok 1 migránst sem fognak befogadni, hiába pattog brüsszel

ha sokat ugrálnak, megnézhetik magukat
Van kötelező kvóta, de nem az EU vezette be, hanem a Fidesz kormány. 1 fő 300 000 euróba kerül és a népet eszükbe se jut megkérdezni erről.

A népet arról kérdezték, hogy az EU által időről-időre tukmált egy tál kukacos fűrészport (metafóra!) megesszük-e, vagy csak akkor esszük meg, ha a Fidesz is rábólint. Persze a Fidesz a "nem"-ekkel felvértezve megpróbálja elintézni, hogy ne kelljen a fűrészport megenni (azt azonban nem teszi hozzá, hogy akkor viszont helyette naponta kétszer jól seggbe rúghatnak majd).
@Kodomo: nem igazán van az eu a brexit után abban a hlyzetben hogy okoskát játsszon

junker merkel stb. sehol se lesznek amikor itt még mindig OV lesz a miniszterelnök
@Pink Petsch:

Kiskutyát nem érdekli, mi milyen rétegeket mozgat.

1 szavazat akkor is egy szavazat, ha Kovács Marcsi, és akkor is egy szavazat, ha Tót Béla adja le.
@ogli dzsí: Ez most komoly? Kivonulnak a német vállalatok Magyarországról, és másnapra már össze is omlott a gazdaság.
@Pop40: Ebben mondjuk, tévedsz ... a társadalomkutatókat nagyon is érdekli.
@Pink Petsch:

"Azzal azért ugye tisztában vagy, hogy ennek a népszavazósdinak az égvilágon semm hatása nem lesz az EU migránspolitikájára?"

Ez momentán pont nem igaz. Teljesen képlékeny a dolog, árgus szemekkel figyel mindenki mindenkit, épp most van az a helyzet, mikor komoly hatást lehet kiváltani.

Ha csak egy országban kiírnak még népszavazást, akkor gyakorlatilag megbukott a szélliberál betelepítés, mert hogy az eredmény ott is kb az lenne, mint itt, az borítékolható.

Ha valamikor van esélye Mo-nak bármiben is hatással lenni az eu-ra, akkor az ez az ügy. Már csak azért is, mert a többség mindenhol Mo-val ért egyet ebben, csak maximum (még) nyilvánosan nem merik hangoztatni.
@Pink Petsch:

Ez szép, csak a szavazások eredményét nem a társadalomkutatók érdeklődési köre alapján mérik:D
@Pink Petsch:

Bocs, erre a hsz-re írtam az előbbit.
@Pop40: A társadalomkutatók munkája nem a szavazások mérésekor történik, hanem az előkészítésükkor.
Orbánék is simán kihozhattták volna érvényesre ezt a népszavazást, ha nem a semmihez-nem-értő Habonyra hallgatnak, és nem gyűlöletkampánnyal akarják megszólítani az embereket.
Persze, tudom, az Orbán-kormányban a szakértők nem szívesen látottak, hiszen nem lehet őket egykönnyen megvezetni.
@Pop40: Ebben nem értünk egyet ... mert vegyük példának Németországot. Nem értenek ugyan egyet Merkel migráns-elképzeléseivel, de soha nem kerülhetne hatalomra egy Orbán-féle populista, demagóg párt, vagy egy erősen jobboldali Jobbik-típusú. Ez látszik is a tartományi választások eredményeiből: erősödött ugyan a szélsőséges pártok támogatottsága, viszont a többségi szavazatokat azonban továbbra is a gazdasági stabilitást és a fejlődést biztosítani képes pártok kapták. Ja, és ez valódi többség, nem elcsalt 2/3-os ;)
@Pop40: Tudom, hogy nem ... ahhoz Magyarországnak ki kellene lépnie az Unióból, csak a kis trollocskának próbáltam meg felnyitni a szemét, hogy mekkora marhaságot írt. Persze, tudom, hiába.
@Kodomo:

A népszavazás arról szólt, hogyha az általunk választott kormány nem akarja hogy az EU migránsokat pakoljon az országba, akkor ne pakoljanak ide senkit.

Azt tudjuk, és tisztában vagyunk vele, hogyha ballibek lennének hatalmon már migráns lerakat lenne az országból. Szavazás, és EU kérés nélkül is.

Ezért teszünk meg mindent hogy nehogy visszatérjenek a ballibek Gyurcsánnyal.
Még akár a Fideszre is szavazunk.

De eközben még az EU-val is harcolni kell, és a Soros Gyuri által megbízható EU-s képviselőkkel, akik mindent megtesznek hogy szívjunk:
www.hirado.hu/2016/08/22/listaztak-soros-megbizhato-szovetsegeseit-dk-s-es-lmp-s-is-van-koztuk/
Két magyar európai parlamenti (EP-) képviselőt, a DK-s Niedermüller Pétert és az LMP-s Meszerics Tamást nevesíti a Soros György alapította Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations) égisze alatt működő European Policy Institute listája, amely az EP-ben "megbízható szövetségeseknek" tekinti az érintetteket - írta a 888.hu hétfőn. A hírportál szerint a névsor több száz nevet tartalmaz, s ezekhez egy-egy rövid portfólió és elérhetőségek tartoznak.
A cikket írta:
Stephan Löwenstein

Van még kérdés?
@Pink Petsch: Sajnos az EU-ban a politikusok komolyan betartják a PC-t. Amennyiben valaki kendőzetlenül, egyenesen és nem maszatolva mondja ki a véleményét, akkor sajnos az általad említett jelzőkkel megbélyegzik. - Szólj igazat, betörik a fejed.
@Tom66: Nos, az én meglátásomban az országuk gazdasági stabilitását és fejlődését előbbrevalóbbnak tartják, mint valami ködös nemzeti hőzöngést, populista dumákat meg dakota közmondásokat. Ami nem rossz.
Mellesleg, örülhetnél neki, hogy így van. Emlékszel még arra, hogy mi történt, amikor a németek a nemzeti mellveregetést, a populizmust és a demagóg marhaságokat részesítettek előnyben inkább. Igen, igen ... kétszer is megtörtént a múlt században. Nem volt az olyan hű-de-nagyon-régen.
@Pink Petsch: Mindegy, nem kell megvarni a nemet valasztast. Decemberben az olaszok elzavarjak Renzit, februarban meg jon Sarkozy vagy Le Pen. Vege lesz a migranssimogatasnak
@Zsoltbacsi: Ez majd kiderül ... vagy igen, vagy nem.
@Pink Petsch:

Emlekezz ra, hogy akik legjobban fasisztaztak orbant, azok mar reg a sulyesztoben vannak. Raadasul a sajat nepuk zavarta el oket. Pl horvat,szloven garnitura. Osztrak Faymannak sikerult az a bravur, ami Gyurcsanynak: egy 40 szazalekos partbol csinalt masfel ev alatt egy 10 szazalekosat, o is ment a levesbe. Decemberben Renzi akkora verest k a p, mintha nalunk vasarnap az igenek gyoztek volna 70:30ra. A franciaknal meg 10 szazalekra tartjak jelenleg, hogy Hollande duplazhat, gyakorlatilag csak az a kerdes, mint az mszpnek, hogy sikerul-e elernie a harmadik helyet....
@Pink Petsch:
De remenykedned szabad, senki se tiltja meg. Ha elfogadsz egy barati tanacsot: ne eld bele magad tulzottan, hogy nem tortenik meg
@Zsoltbacsi: Erre mondtam, hogy majd kiderül.
Mellesleg, nem értelek, miben reménykedek én szerinted?
@Pink Petsch: te vedted a muttit. Kepzeld el, mekkora szarban lesz, mar most az eu 28 orszagabol 20 a bevandorlaspolitikaja ellen van, es nehany honapon belul meg emelle a 2 legfontosabb szovetsegeset is elveszti. Raadasul az se rajta mulik mar teljesen, hogy ot inditjak-e kancellarnak. Vege lesz a simogatasnak
@Zsoltbacsi: Hol védtem én a "muttit"? De szó szerint, hol írtam én olyat, hogy Merkelnek igaza van a migránsokkal kapcsolatban? Sehol.
Amiért Orbánt egy semmirekellő, hazug, tolvaj, csalónak tartom pártostól, kormányostól úgy, ahogy van, még nem jelenti azt, hogy védem a "muttit".
Keress magadnak más ellenséget. Úgy látszik, nem tudsz meglenni te sem ellenségkép nélkül. Akárcsak Vitya.
@Pink Petsch: kicsit felreertettem amit irtal igazad van. Viszont az orbanos parhuzamod se jo, amit irtal. Ha orban olyan lett volna mint merkel, akkor leszarta volna a nep igenyeit, aztan most itt is allna a balhe. Persze tudom akkor a libsik meg azert sirnanak, hogy miert nincsenek megvedve....
@Zsoltbacsi: Oké. Milyen párhuzamra gondoltál?
@Pink Petsch:
"mert vegyük példának Németországot. Nem értenek ugyan egyet Merkel migráns-elképzeléseivel, de soha nem kerülhetne hatalomra egy Orbán-féle populista, demagóg párt, "

Erre irtam az elozot, hogy ha itt is egy soros seggnyalo elnok lenne, a kkor meg az lenne a bajotok
@Pink Petsch: A stabilitásról és fejlődésről kérdezd mag a német polgárokat, meglepően vélekednek. Nemzeti öntudatra, kultúrák megőrzésére pedig szüksége van minden nemzetnek, nekünk is. Sajnos ebben a multikulti EU-ban sok európai már gyökértelenné vált.
@Zsoltbacsi: Várj csak, várj csak .. mi az, hogy "bajotok"? Kivel beszélsz tulajdonképp? Mert én egyedül vagyok, a magam nevében írok, a saját gondolataimat. Te nem így szoktad?
mit jelent az hogy Orbán populista?

mert ha jól értem a ballibeknél a populizmus az vmi rossz dolog. holott a demokráciának az a lényege hogy a legpopulistább kormányozhat
kivéve, ha a rövid távú előnyök miatt beáldüzza a hosszú távú hasznokat, ugye
@Pink Petsch:

Vegig a balos mantrakat tolod, ezert azonositottalak veluk. Es ezt nem az Orban utalatodbol vontam le, hanem hogy beszoptad a tobbi hazugsagot is, es most azokat szajkozod te is.

Peldaul ez, tipikus atv-s hazugsag:

"Nem, valóban nem egy állam, hanem több állam közössége, előjogokkal és kötelezettségekkel. Ez utóbbiról te még nem hallottál.
Ja, lefossátok, de a pénz azért kell. Azt azért adja, csak semmit ne kérjen. "

Szerinted az EU miert vett be minket? MErt olyan jo fejek? Ok a faszagyerekek? A voroskereszt?
Megsugom, azert mert kurvara megerte nekik! Most nagy kegyesen visszacsopogtetnek valamit...
@Zsoltbacsi: Arról, ugye tudsz, hogy Magyarország többet kap vissza, mint amennyit befizet. Sok milliárddal többet. Ezt még az Orbán-kormány is kénytelen volt beismerni.
@Pink Petsch: Nem errol beszeltem. Ebben igazad van egyebkent. Csak azt felejted el, hogy a kiadasi oldalon nekunk nem csak a befizetesek vannak.
@Zsoltbacsi: ballib idióta, mint a többi

a populizmusról sírdogált itt, ami azóta központi probléma a világon mióta a ballibek antipopulárisak

utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/6689-sulyos-valsagba-kerult-a-globalis-elit-alma
@Zsoltbacsi: Mellesleg, viccesek vagytok ezzel a jobbos-balos dumával. Abban az országban, ahol én élek, a nézeteim leginkább mérsékelt-konzervatívnak számítanak. Kilométerekre a jobbtól és a baltól. És nem, a nézeteim ugyanezek, nem mások, csak a politikai kultúra ott sokkal értelmesebb, mondhatni ... a szélsőségek nemigazán találnak hallgatóságra, mint Magyarországon.
Úgyhogy szoktam nagyokat vigyorogni, amikor magyar fórumokon libsibolsiznak ... kissé röhejes :DDD
@Pink Petsch:
Legyen, attol meg beszoptad a "magyar" libsik meseit
@Tom66: Köztük élek, szerintem jobban ismerem a véleményüket, mint ahogy te azt Magyarországról elgondolod ....
És látom, sajnos, te is csak a szélsőségekben tudsz gondolkodni, neked sincs középút: vagy teljesen homogén nemzet, vagy nemzethalál.
@Pink Petsch:
Ha osszeadnank, amit az ellenzek szerint orban osszelopott, abba meg svajc is minimum 3x becsodolt volna...
@Zsoltbacsi: Az összkiadást számítva, minden egyes eurocentnyi járulékos költséggel sem netto befizető Magyarország. Nyugodtan utánanézhetsz, nyilváns adatok, nem mint például a paksi buli, amit még az unokád is fizetni fog.
@Pink Petsch: megint hazudsz, nyugat európában naponta gyúlnak autók, zsinagógák, migri-menhelyek - nem beszélve a napi szintü antiglobalista + migriellenes tömegtüntetésekről

mo-n ilyen eset egyetlen egy sem volt

mert sem a migrik, sem a nácik nem erősödnek meg egy kiegyensúlyozott országban
@Zsoltbacsi: Figyelj, egyetlen fillért sem lophatott volna felelős vezetőként, egyetlen eurócentet sem ... de akármennyire is rajongzs érte meg a pártjáért, a mutyikat és a közpénzek lenyúlását még te sem tagadhatod le.
@ogli dzsí: Nem tudod, melyik országról beszélek, de azért bátran hazugolsz. Eszed nem sok, de legalább pofátlan vagy.
@Pink Petsch: a paksi buliról nem tudsz semmit de nyomod a ballib agitpropot

gyurcsányék is végig az oroszokkal tárgyaltak lévén paks1 is orosz

a gond onnan kezdődött hogy amerikai nyomásra szívatni kellene az oroszokat, ezért már nem nézi mindenki jó szemmel a bulit

de merkel támogatja a 'paksi bulit' és ha a németek támogatják, akkor sírhat az eu reggeltől estig akkor is megvalósul

mellesleg senki sem látott ellen-ajánlatot, vagy igen?
@Pink Petsch:
En se magyarorszagon elek, szoval a zsebemet kozvetlenul nem erinti a dolog.

" minden egyes eurocentnyi járulékos költséggel sem netto befizető Magyarország"
Hanyszor mondjam meg, hogy nem csak a kozvetlen penzeket kell figyelni? Ez olyan mint a forma1, ha azt nezed, hogy a Hungaroring Zrt 4-5 milliard minuszt csinal evente, akkor abba kene hagyni, de ha hozzaadod azok afatartalmat amit itt elzabalnak, elisznak, szallodara koltenek stb, akkor mar vastagon plusszos.

"paksi buli,"

Az veletlen se zavarjon, hogy paksot 2009ben a szocik szavaztk meg, meghozza 98 szazalekkal. Csak aztan elfogyott a penz, es lekerult az asztalrol. Aztan Orban megkototte 99 szazalekig ugyanazt a szerzodest. Persze ez nem tetszett a szociknak, mert mar nem fertek hozza a husosfazekhoz...

Erdekes, hogy Putyin 2011ben mocskos diktator volt, bezzeg 2009ben meg akar Nobel bekedijra is felterjesztettek volna a szocik...
@Pink Petsch: hagyjuk megint a ballib agitpropot

mindenki lop, csak a ballenzék alatt tönkremegy bele az ország, most meg fejlődik

a kisembernek a többi tökmind1, ő úgyse kerül a vájúhoz

kénytelen azt nézni: létesülnek-e új munkahelyek, mennyi a hitelkamat, infláció, adó stb.
@ogli dzsí: Nem az a gond, hogy az oroszokkal üzletel az ország, mert perszehogy, hanem a feltételek. Mert annyit kénytelenek voltak elárulni, hogy az egész Paksi ügy szó szerint az unokáidat is el fogja adósítani az roszok felé. Ez tudod, már nem üzlet ...
@ogli dzsí:

"mindenki lop, csak a ballenzék alatt tönkremegy bele az ország, most meg fejlődik"

Most meg fejlődik...
Ezen besírtam bzmg.

Rákosi óta még SOHA SENKI nem rohasztotta le az országot mint szeretett vezérünk és haverjai.

Komolyan felmerül a kérdés, hogy benneteket ezeknek a baromságoknak a terjesztéséért fizetnek vagy ennyire átmosták az agyatokat?:D
@Kecskebaszó simogató kurvaanyát minden libsinek:

Hogy lenne már világrekord, Viktorod példaképországaiban a 99,8% sem ritka (Kazahsztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Észak-Korea).

De a nagy Szovjetunióban meg Albániában Enver Hodzsa idején szerintem 100% is volt.
@Zsoltbacsi: Neked is mondom ... nem az üzlet, hanem a feltételek, amelyekkel végül Orbán megkötötte. 30 évre titkosítva, amit csak lehetett, és nem volt muszáj elárulni.
H
@Pink Petsch:

Az eladositas a szocik mufaja
@ogli dzsí: Tehát, ha Gyurcsány lopott, akkor szerinted az a normális, hogy Orbán sokszorosan annyit lopjon? Ez neked a természetes. És aki szerint nem, az hazaáruló, mi?
Na, menj te a fenébe, kérlek szépen, és hagyjál lógva.
@Pink Petsch: 'hanem a feltételek. Mert annyit kénytelenek voltak elárulni, hogy az egész Paksi ügy szó szerint az unokáidat is el fogja adósítani '

mondom nem tudsz semmit csak vakerálod amit gyurcsányéktól hallottál

orbán 10 éve miniszterelnök egyszer sem volt olyan hogy nagyobb gdp arányos adóssággal adta át az utódnak az országot mint amilyennel átvette.

ellenben aki ezzel vádolja....öööö
@Pink Petsch: Ne hisztizz. Orbán vagy Gyurcsány vágta tönkre az országot?

Na ezek után kit érdekel ki lopott többet?

Ha van egy céged, amit egy általad fizetett igazgató irányít, akkor 2 jelölt közül azt választod, aki 10000et keres neked és abból 1000et lop el, vagy azt aki -3000et bukik neked, de csak 500at lop?

Mert utóbbi esetben nem vagy normális.
@Zsoltbacsi: Most mégis sikerült Orbánnak is eljátszania ezt a műfajt.
@Pink Petsch:

Ne zavarjon, hogy nyilvanos az uzlet, csak a kenyes reszek titkosak. Azok viszont a vilag minden orszagaban nem nyilvanosak tobbek kozott a terrorizmus miatt. Erdekes, hogy a ruszkik velunk parhuzamosan a finneknel is epitenek egy ugyanilyen blokkot. A finnek szerzodesebol pontosan ugyanazok a reszek vannak kitakarva, mint a mienkbol. Be is pereltek a magyar allamot strassbourgban emiatt a magyargyulolo dksok, a birosag meg visszabaszta a beadvanygt,hogy ilyen adatot sehol a vilagon nem adnak ki.
Vagy te szeretned kirakni a netre, hogy peldaul hol taroljak a futoelemeket, melyik epuletben vannak a szerverek?

Hidd el nekem, a kihagyott reszek nagyreszt ilyen jelleguek.
De ha nem hiszel nekem, lefosom, akkor bamuld tovabb kalman olgat, o megmondja a frankot
@ogli dzsí: Neked viszont a fiókodban van a teljes paksi szerződés szövege, azért tudsz mindent ilyen "jól" :P
Kpj már le rólam, kifejezetten utálom azt a hazufg propagandát, amit itt nyomatsz.
@H?P?:

"A kurucinfon is leirtak hogy 45 milliardot koltottek a Sorosek a baloldali kampanyra."

És amit a kurucinfón leírnak az úgy vala vagyon..

A Kétfarkú meglehetősen piti pénzből állampolgári dafkéból nyomott egy meglepően hatásos ellenkampányt.
Durván 40 millából kavartak be.

Tudod mi volt a hatékonyságuk oka?
Normális emberek normális dolgokat mondtak a megszólítottak normális gondolkodására apellálva.

És nahát, milliárdok nélkül és gyűlölködés nélkül is bevált.

Ebben az országban él egy rakás degenerált és legalább annyi értelmesebb ember.
Jelen esetben az értelemnek annyira futotta, hogy nem dőlt be egy gyűlöletre és alantas ösztönökre építő kampánynak ami egyébként csak elfedése volt annak, hogy közben a fideszes haverok szó szerint szétlopják az országot.

Gyurcsány azt mondta, hogy hazudtunk éjjel nappal. Tényleg. De azt sose gondoltam volna, hogy a szocikat gyenge kezdőknek fogom tartani a fideszhez képest..
@Pink Petsch:

MEg egyszer mondom, abbol a penzbol, amit a balfaszok osszehazudoztak meg svajc is 3x becsodolt volna
@Pink Petsch:

Adnék egy tippet ha megengeded.

Elolvasod a posztot.
Normális esetben NEM olvasod el a kommenteket.
Oké elolvasod, egyre ritkábban de én is el szoktam - de tudd, hogy nem normális dolog.:)

Szóval, elolvasod a kommenteket amivel egyetértesz azt esetleg megjegyzed az idióták közül kiválasztasz egy ként nagyon gyökeret, leírod, hogy mitől baromság amit írnak.
ÉS, lelépsz.

Nem, nem válaszolsz, nem jössz vissza nem foglalkozol sem sötét, sem fizetett idiótákkal.

Ha így teszel, kellemesebb estéd és napod lesz.
én szóltam.:)

Amúgy nagyrészt igazad van.
@Zsoltbacsi: Oké, veled is befejeztem.
Igazad van, Orbán egy arany ember, egyetlen fillér közpénzt nem nyúlt le soha, szakértelem szerint választja maga mellé az embereket, és nem aszerint, hogy ki volt a koleszs szobatársa. A koruupciónal még csak a gyanúja sem ér fel hozzá. Magyarország a világ letöléletesebb állama.
De a kkkor mia töknek élsz te külföldön, és nem abban a földi Kánaánban? Számúztek, te szegény? :P
A lőtéri kutya fogja rátok az idejét pazarolni, amikor csak azt tudjátok hajtogatni, hogy de a ballib, de a Gyurcsány, Orbán nem is lop. Jó, legyen nektek a nagy magyar ugar ....
@Pink Petsch:
Hol irtam olyat, hogy Orban nem lop?
@Mercel: Igazad van, köszönöm a jó tanácsot, én a nehezebb úton tanultam meg, de ezentúl így fogok cselekedni. (Kikapcsolom a válaszértesítőt ;) ).
@Pink Petsch:
Tényleg nem.
NSDAP.
Milyen jó, hogy nem került hatalomra, és így nem volt II. világháború!

@ogli dzsí:
Igaz.
Magyarországon a Fidesz által felhergelt és felbérelt csőcselék szokott autókat gyújtogatni, amikor a Fidesz ellenzékben van.
Amióta kormányon vannak, egy ilyen sem történt. És nem azért, mert Pintér maffiózó 2 hét alatt rendet tett, hanem mert az ellenzék nem akkora agyatlan barmokból áll, mint a Fidesz hívei.

Az ország fejlődik?
Melyik?
Mert a magyar épp nem.
Ami kevés fejlődés látható, az mind EU-pénzből van. Úgy, hogy a világgazdaság elég jól teljesít. A szocik alatt úgy nagyobb volt a fejlődés, hogy világgazdasági válság volt közben.

@Zsoltbacsi:
Téves.
A Forma-1 mindennel együtt is kurva veszteséges. Valóban abba kellene hagyni.
@ogli dzsí:
A kérdésedre a válasz: egyértelműen Orbán. Rég börtönben lenne a helye.
@H?P?:
Baromka, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt már több mint 10 éve létezik.
Választáson csak azért nem indulhattak eddig, mert Viktorkádék be voltak szarva tőlük már 4 éve is, és nem engedélyezték a pártként való bejegyzésüket, míg a Legfelsőbb Bíróság azt nem mondta, hogy engedélyezni kell.

Ráadásul pár millióból oldották meg a kampányt, 1/500-nyi összegből, mint Viktorkádék, akinek a seggében épp derékig benne vagy.
@Éva Lonkay: és ti kommerek mi a rákért nem takarodtok már moszkvába, vagy phenjanba?
@ogli dzsí: mindkettő tette tönkre. Orbán annyival többet lop, hogy még egy rakás új sarcot is bevezetett: áfa emelés, m0 adó, mnyp lenyúlás, rezsinövelés, telefonadó, átutalási adó, kamatadó emelés, stb, a kedvező világpiaci helyzet, és rekord EU ingyenpénz ellenére.
@Márk_Márk: @fidesz maszop dk egykutya:

Ehelyett 2018ban is Orbán lesz a miniszterelnök.

Ezzel 2 rekordot állít be: Az EU legtovább hatalomban levő választott miniszterelnöke, + Magyarország legtovább hatalomban levő választott miniszterelnöke a Kossuth kormány óta

úgyhogy a sírás minimum 2022ig folytatódik

FOLYTASSUK
@ogli dzsí: mi helyett? A fejlődés helyett? Hát igen, az nincs már jó ideje.
Ti szar komcsik miért akarjátok tönkretenni azokat az országokat amikben vagytok?
@ogli dzsí: egyébként kádár tovább volt "megválasztva" hogy felejtheted el a nagy elődötöket?
"Napi ötezer embert ment ki az olasz parti őrség"

index.hu/kulfold/2016/10/05/napi_otezer_embert_ment_ki_az_olasz_parti_orseg/

Ezek nem normálisak. Már csak be kell ülni egy csónakba és elindulni, az olaszok meg viszik őket az EU-ba. Ennyit az EU határvédelméről.

Szóval miért is volt fölösleges a népszavazás, drága ballibbantak? Az EU továbbra sem képes megvédeni a határait, továbbra sem képes, sőt nem is akarja megállítani a bevándorlást.
@Kovacs Nocraft Jozsefne: és a népszavazás mit változtatott "elvtárs"?
@Pink Petsch:

"Ez Orbán erőfitogtatása akart lenni az ellenzék felé,"

Persze, hogy az IS akart lenni, de emellett valós és bennünket komolyan érintő témáról volt szó.

Mellesleg ki tiltotta meg az ellenzéknek, hogy ugyanezen célra, vagyis erejének fitogtatására felhasználja a kampányt? Minden lehetősége megvolt rá, lásd pl. a kétfarkúak kampányát, ahol a pénz sem hiányzott. De ott volt pl. a legnagyobb portál, az Index feltétlen ls hathatós támogatása, beleértve azt is, hogy a címlapon túlnyomórészt a bevándorlást támogató írások és blogok jelentek meg. Mi ez, ha nem agymosás?

És mégsem sikerült. Nem lehet, hogy azért nem sikerült, mert a lakosság túlnyomó része nem értett egyet a "demokratikus baloldal" által sulykolt véleménnyel? (Megjegyzem, sokan az egyébként balos érzelmű szavazók közül is így voltak.)
@Pink Petsch:

"Azzal azért ugye tisztában vagy, hogy ennek a népszavazósdinak az égvilágon semm hatása nem lesz az EU migránspolitikájára?"

Fogalmazz inkább úgy, hogy a libbant EU-bürokraták politikájára. Az egyes tagországok lakosságára ill .politikájára má rjócskán lehet hatása. Lásd pl. az osztrák külügyminiszter minapi nyilatkozatát.
@Larry Silverstein:

"Amúgy nem rossz 5let mind az 500 millióra kiírni a népszavazást."

Tényleg, a kurva nagy demokratikus Németországban miért is nem kérdezte meg Merkel a népet, támogatja-e a "keine Obergrenze" bevándorlást?
@ogli dzsí:
Szerintem Kádár jóval tovább volt.
És őt is kb. annyira demokratikusan választották, mint Orbánt.

Csak ő ezredrészét sem lopott.

És azért ne adjuk fel, hátha valaki fejbe lövi 2018-ig. Még van addig több mint 1,5 év.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Azért volt fölösleges, mert semmi hatása nincs. Amit megtesznek, anélkül is megtették volna.
Max. annyi haszna volt, hogy elmondhattad a véleményed (ezért nevezik véleménynyilvánítónak), de ez a kormányt semmiben nem befolyásolja, és nem befolyásolta volna akkor sem, ha 98%-ban az igenek nyernek, és érvényes a népszavazás.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
"lásd pl. a kétfarkúak kampányát, ahol a pénz sem hiányzott"

Na igen, 40 millió a Fidesz 20 milliárdjához képest, végül is csak 500-szoros a különbség. Plusz a kb. 15 saját tévécsatorna hiánya, évi 120-150 milliárd talán (a TV2-családot is beleértve), meg a saját újságoké (pl. Magyar idők, évi pár 10 milliárd).
Valóban egyenlőek voltak az esélyek. :-)

Ennél te okosabb szoktál lenni. Lopják a nickedet?
@Márk_Márk:

"Azért volt fölösleges, mert semmi hatása nincs. Amit megtesznek, anélkül is megtették volna."

Csak éppen egy sokkal nagyobb legitimációval. Ez nem mindegy.

"Na igen, 40 millió a Fidesz 20 milliárdjához képest, végül is csak 500-szoros a különbség."

Ahogy a két párt támogatottsága között is megvan 500-szoros a különbség. Ugye nem gondolod komolyan, hogy a minimális támogatottságú viccpártnak ugyanakkora költségvetés jár, mint a legnagyobb pártnak?

Azellen semmi kifogásod, hogy a kisebb pártok kevesebb kampánytámogatást kapnak az ogy. választásokon? Avagy mikor fogod kifogásolni, hogy a marginális minipártok, amelyekből tucatnyi van a ballib oldalon, egyenként nem ugyanannyi kampánytámogatást kapnak, mint a Fidesz?

Ennél te okosabb szoktál lenni. Lopják a nickedet?
"Ahogy a két párt támogatottsága között is megvan 500-szoros a különbség."

A MKKP támogatottsága szeptemberben túllépte az 1%-ot.
Ezek szerint a Fidesznek 500%-os támogatottsága van?
Csak érdekelne, melyik országokból jön össze a másik 400% (abban az esetben, ha itthon ezen a kettőn kívül senki nem támogat semmi mást).

Viszont az MKKP egy fillér állami támogatást nem kapott a kampányára (ahogy a Fideszen kívül szerintem senki más sem, és a Fidesz sem kaphatott volna pártcélokra állami pénzt.)

A legutóbbi választáskor a marginális minipártok meg leginkább Fidesz-kreálmányok voltak, hogy megosszák a nem Fideszre szavazókat (sikerült is, mert a nép jelentős része sík hülye).

(Elméletileg országgyűlési választáson minden pártnak ugyanannyi állami pénz járna, de lehet, hogy rosszul tudom. Hogy mennyit kapnak/költenek valójában, az más kérdés. Mondjuk az is hülye, aki abban a 2 hónapban dönti el, hogy kire szavaz, nem az előző 4-8-akárhány év alapján.)

Emlékeim szerinte te korábban nem szeretted a Fideszt. Megtetszett közben ez a snádig, jó kiállású pártelnök?

Mondom én, hogy lopják a nickedet. :-)
@Márk_Márk:

"A MKKP támogatottsága szeptemberben túllépte az 1%-ot."

Forrás? Persze komoly felmérésre gondolok.

Na és mennyi volt mondjuk 1 éve?

"Viszont az MKKP egy fillér állami támogatást nem kapott a kampányára "

Miért kapott volna? Én költségvetésről beszéltem, nem állami támogatásról. Érdemes lenne odafigyelned arra, amire reagálsz.

"ahogy a Fideszen kívül szerintem senki más sem, és a Fidesz sem kaphatott volna pártcélokra állami pénzt"

Nem a Fidesz, hanem a kormány kampányolt. Ja, hogy a Fidesz a kormánypárt? Tetszettek volna 2014-ben választást nyerni. :D

"Elméletileg országgyűlési választáson minden pártnak ugyanannyi állami pénz járna, de lehet, hogy rosszul tudom."

Rosszul tudod. Olvass utána.

De OK, legyen. Kapjon a kétfarkú párt ugyanannyit, mint a Fidesz. De viccpártról lévén szó viccpénznemben, mondjuk fabatkában. :)

"Megtetszett közben ez a snádig, jó kiállású pártelnök?"

Szerinted mi a faszra jó, hogy személyeskedsz és gúnyolódsz? Menj el a kurva anyád retkes picsájába.
@Pink Petsch: Valóban nem élek köztük. Ellenben a nyolcvanas években kint éltem, sőt a rokonságom egy része is évtizedek óta kint él. A mai napig is sűrün járok ki. Úgy gondolom, van összehasonlítási alapok az életszinvonalról és a bevándorlókról. De ha már itt tartunk, egyedül Svájcot tartom élhető országnak, a többi egy bársonnyal letakart szemétdomb.
@Tom66:

Nem kell közöttük élned ahhoz, hogy eldönthess, akarsz-e közöttük élni.

Nemrég olvastam valakitől egy szép hasonlatot: egy olyan kommentre írta, amelyben a ballibbant azzal érvelt, hogy az illető nem is találkozott még muzulmán migránssal, ezért nincs is alapja azt mondani, hogy nem kér belőlük. Valahogy így szólt:

Akkor most menj el egy trafóházhoz és pisálj bele. Hiszen még soha nem csináltál ilyet, nyilván neked nem fogja leégetni a pöcsödet.
Mai hír:

"Megyei aktivisták azt akarták bizonyítani a felvételekkel, hogy a szavazás napján sokkal több résztvevőt fognak lejelenteni, mint amennyien valójában szavaztak."

index.hu/belfold/2016/10/06/kamraval_figyeltek_a_nepszavazokat_nyirpilisen_szetvertek_a_buszukat/

Vagyis ballibák, a "demokratikus baloldal" tagjai kameráztak. Kérdés, törvényes-e a szavazára érkezőkről felvételeket készíteni. Erős a gyanúm, hogy nem törvényes.
@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Vagyis ballibák, a "demokratikus baloldal" tagjai kameráztak."

Ez hol olvasható "elvtárs"? Vagy belső információd van?
@Márk_Márk:

"A szocik alatt úgy nagyobb volt a fejlődés, hogy világgazdasági válság volt közben."

Már bocs, de mi a bánatról beszélsz?
2008-végén volt Lehman-csőddel indult válság.
Addig, tehát a Szadeszmp két ciklusának túlnyomó részében nem "jól teljesítettek a piacok", hanem eszeveszett világgazdasági boom volt, óriási, a mostanit lényegesen felülmúló növekedés.
A SZEDESZMP már 2006-2007-re teljesen lenullázta az országot, lényegében biztis volt, hogy Magyarország csődbe megy, mint később a görögök. Hitelt is alig kaptunk, végül az IMF-hez kellett fordulni. Oda, ahová azok mennek, akiknek más már nem ad...
2002-ben még úgy vették át az országot, hogy a régió elvonalába tartoztunk.
2005-2006 táján már utolsók voltunk. A korábban mögöttünk lévő Szlovákia, Lengyelország olyan gyorsan húzott el mellettünk, hogy még integetni sem tudtunk nekik.
Tehát a válságnak az egészhez csak annyi köze van, hogy a hozzád hasonlókat az elvtársak etetni tudják a baromsággal. A valóságban a válság úgy kellett nekik, mint egy falat kenyér, hogy arra foghassák a csődöt. De a csődöt hozzá nem értésükkel, lopásaikkal és a Himalája méretű korrupcióval (v.ö.: Strabag Demokraták Szövetsége) már 2008 ősze megcsinálták. Petsze a válság minket jobban megviselt mint azokat a szerencsés országokat, aholnem volt SZADESZMP, meg Gyurcsány. Mivel mi már amúgy is vsődben voltunk, a válság minket még mélyebbre taszított. A kommunisták romba döntötték az országot 2010-re, és senki sem hitte, hogy ebből 20 évnél hamarabb talpra lehet állni. De leginkább soha. Magyarországnak a görögök sorsát szánták, ehhez képest ma negatív kamattal kapjuk azt a hitelt, amit a Szedeszmp idején 12%-kal vettünk fel. (Persze, hogy mérgesek Matolcsyra, akik ilyen extra profitot buktak el....)

Szégyen és gyalázat, hogy a mai Szadeszmp osztalékok, Gyurcsány Apró Vadai ez után a szörnyű teljesítmény után még akár arra a szörnyűségre is képesek lennének, hogy újra kormányra kerüljenek. Nekik disszidálniuk illett volna innen, ha lenne egy csepp lelkiismeretük is.
@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Annyiban nem értek egyet Veled, hogy az EU nem is akarja megvédeni a határait. Merkel, Juncker, Renzi, Timmermans, Avramopoulosz, és a többi internacionalista az embercsempészekkel és az emberijogista maffiaszervezetekkel együttműködve szándékosan hozott be kétmillió bevándorlót.
És most is csak taktkai okokból tesznek úgy, mintha lassítani akarnának. A valóságban több tízmillió további bevándorló behozatala a terv.

Nem, nem Soros-terv, Soros csak egy stróman, villámhárító.
Annál sokkal komolyabb és veszélyesebb.
@Hohó60:

Az elmúlt egy évre visszatekintve látható, hogy a határok megvédése érdekében SEMMI nem történt.
süti beállítások módosítása