Május 7-én vasárnap tartományi választások lesznek Schleswig-Holsteinben, majd egy hétre rá, 14-én pedig Észak-Rajna-Vesztfáliában (Nordrhein-Westfalen). Ez a két utolsó törvényhozási megmérettetés a szeptemberi szövetségi választások előtt. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján most az látszik, hogy akár minkét tartományban győzhet a CDU. Sőt, miután a nemzeti-liberális FDP is igen jól áll ezeken a vidékeken, akár még kereszténydemokrata vezetésű kormányok is alakulhatnak majd.

Schleswig-Holstein inkább billegő állam, míg Nordrhein-Westfalen jellemzően baloldali, így a mostani eredmények elsősorban az utóbbiban okozhatnak meglepetést.

nemet_tartomanyok_sh-nrw.PNG


De nézzük a részleteket.

Az év elején a német belpolitikába visszatérő, kancellárjelölté avanzsáló Martin Schulzcal (SPD) kapcsolatban – mind a német, mind a hazai sajtóban – hamar egy féle "Schulz-hatásról" kezdett cikkezni mindenki.

A jó egy hónapja lezajlott Saar-vidéki törvényhozási választások már megmutatták, hogy ez múlóban van, vagy legalábbis helyi szinten nem nagyon jelentkezik. Most is erre utalnak az adatok.

Attól még tény, hogy több év stagnálás után szövetségi szinten februárban a szociáldemokraták a 20-22%-os sávból 30% körüli támogatottsági szintre erősödtek. De a növekedés megállt. Ezen felül március óta a különbség a két néppárt között 4-5%-ra növekedett. Lehetséges, hogy a keresztény uniópártok magukra találtak. Ezt eldöntik majd a következő hónapok, amiben a mostani két választásnak is nagy szerepe lehet. Biztos, hogy a Saar-vidéki győzelem sem ártott ezen a téren... (Ugyan ott eleve mindenki a CDU elsőségére számított – de nem ilyen mértékben –, az SPD gyenge szereplésére azonban kevesen.)

 

Schleswig-Holstein

kozv_landtagswahl_schleswig-holstein2017.jpg

Biztos szavazó pártválasztók, a tartományi választásokra vonatkozóan
(Adatok: Forschungsgruppe Wahlen)

Az észak-német tartomány 2.859.000 lakosával a kisebb államok közé tartozik. Az elmúlt 5 évben SPD, Zöldek valamint az SSW (Südschleswigscher Wählerverband) által alkotott koalíció működött. Előtte CDU-FDP kormánya volt az államnak, viszont ez inkább rendhagyó volt, hiszen ezt az időszakot leszámítva 1988 óta a szociáldemokraták mindig részei voltak a kormánynak (egyszer a CDU-val, nagykoalícióban).

A választási rendszer gyakorlatilag megegyezik a szövetségi törvényhozás esetén is alkalmazott szisztémával. (Egy egyéni és egy listás szavazat, amelyek közül a listás dominál.) Azzal a különbséggel, hogy az 5%-os küszöb mellett az alternatív bejutáshoz (listás mandátumszerzéshez) elég egy egyéni mandátumot megszerezni. Fontos kiemelni, hogy Németországban a kisebbségi pártokra nem vonatkozik a választási küszöb. Ami ebben az esetben azt jelenti, hogy az SSW-nek, a Dél-Schleswigi Választói Szövetségnek itt csupán egy 1,47%-os természetes küszöbbel kell megküzdenie. Ennek köszönhetően 1946 óta – egy ciklus kivételével – a dán kisebbség pártja mindig képviseltette magát a helyi törvényhozásban. A másik érdekesség a rendszerrel kapcsolatban, hogy az aktív választójog a szokásos 18 év helyett Schleswig-Holsteinben csak 16 év. Vagyis a helyi önkormányzati és a tartományi törvényhozási választásokon 16 éves korától mindenki szavazhat.

kozvelemeny_2017_schleswig-holstein.png

A májusi felmérések adatai. A táblázat utolsó sorában a 2012-es választási eredmények.
(Forrás: wahlrecht.de)
 

Az adatokat vizsgálva láthatjuk, hogy itt egyértelműen vezet a CDU az SPD előtt. De miután a lehetséges koalíciós pártok versenyében csupán egy hajszál választja el egymástól a zöldeket és a nemzeti-liberálisokat, így bármi megtörténhet. Valószínűleg hát párti parlament alakulhat, az AfD részvételével, de a Linke nélkül.

 

Észak-Rajna-Vesztfália

kozv_landtagswahl_nrw2017.jpg

Biztos szavazó pártválasztók, a tartományi választásokra vonatkozóan
(Adatok: Forschungsgruppe Wahlen)


Nordrhein-Westfalen a 16 német államból lakosságát tekintve a legnagyobb, 17.865.000 lakosával. (A második Bajorország közel 13 millióval, a harmadik Baden-Württemberg 10,8-al.) A május 14-én voksoló nyugati-tartományban szintén "személyesített arányos rendszer" működik, 5%-os küszöbbel, azonban alternatív küszöb nélkül.

Itt szorosabb a verseny, azonban a zöldek gyengélkedése egy CDU-FDP kormány megalakulása felé billentheti a mérleg nyelvét. Azonban ebben a versenyben számolni kell a szélsőbal Linkével is. Ilyen összefüggésben fontos kérdés lesz, hogy a helyi SPD és a Grüne mennyire tekintik őket kormányképes politikai formációnak. Tartományi szinten volt már erre példa, de ne felejtsük el, hogy az ország nyugati részén vagyunk. Meglátjuk. (Berlinben működik olyan szocdem vezette kormány, ahol a Linke is részvevő, illetve Türingiában egy piros-piros-zöld koalíció élén miniszterelnököt is adnak...) Ez a parlament is minden valószínűség szerint hatpárti lesz, csak más felállásban.

kozvelemeny_2017_nordrhein-westfalen.png

A májusi felmérések adatai. A táblázat utolsó sorában a 2012-es választási eredmények.
(Forrás: wahlrecht.de)
 

A kutatási adatokat összehasonlítva a legutóbbi választás eredményeivel feltűnő a szociáldemokraták térvesztése. Ahogy a zöldek gyengülése, illetve az FDP megerősödése is, és ahogy már utaltam rá, úgy néz ki, hogy a Linke 2010 után újra visszakerül a törvényhozásba, másodszorra története során. Az AfD, az Alternatíva Németországnak pedig most először kerülhet be. Ez azt jelentheti, hogy már 12 helyi parlamentben ott lesznek.

 

Zárásképp vessünk egy pillantást a szövetségi közvélemény-kutatási adatokra.

kozvelemeny_201705_bundestagswahl.png

A legfrissebb 5 kutatás számai. Az utolsó oszlopban a 4 évvel ezelőtti választási eredmények.
(Forrás: wahlrecht.de)

 

A két nagy párt tekintetében Itt is hasonló tendenciákat láthatunk. Azzal a különbséggel, hogy – az uniópártok javára – itt nagyobb a CDU/CSU és az SPD közti különbség. A szélső pártok, a Linke és az AfD szövetségi szinten jóval erősebbek. A nemzeti-liberálisok országosan gyengébb támogatottsággal rendelkeznek, mint a vizsgált két – nyugati – tartományban, azonban kijelenthetjük, hogy több mint másfél éve ők is biztos parlamenti bejutónak számítanak.

 

Bundestagswahl 2017

A témához kapcsolódó előző bejegyzéseim:

Választási eredmények (1990-2002)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2016/12/06/kilenc_honap_mulva_bundestagswahl

A legutóbbi három Bundestagswahl eredményei (2005-2013)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/01/18/a_legutobbi_harom_bundestagswahl_eredmenyei_2005

Németország felülnézetből - Egy kis választási földrajz
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/02/nemetorszag_felulnezetbol_egy_kis_valasztasi_foldrajz

Schulz életet lehelt a német szociáldemokratákba
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/20/schulz_eletet_lehelt_a_nemet_szocialdemokratakba

Saar-vidék: nagy arányú CDU győzelem a tartományi választáson
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/26/saar-videk_nagy_aranyu_cdu_gyozelem_a_tartomanyi_valasztason

 

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr1812485907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása