flag_map_of_saarland_150.pngA kereszténydemokraták (CDU) győzelmével zárult Németország egyik legkisebb tartományában, a Saar-vidéken tartott törvényhozásai választás vasárnap. A szociáldemokraták (SPD) támogatottsága jóval a várakozások alatt maradt. A részvétel közel 70 százalékos volt, ami 8%-kal magasabb a 2012-esnél.

A választók döntése értelmében a helyi parlamentből (Landtag des Saarlandes) kiestek a Zöldek, illetve nem sikerült visszakerülnie a nemzeti-liberális FDP-nek. Az AfD itt is sikerrel vette az 5%-os választási küszöböt, ezzel sorozatban a 11 tartományi parlamentbe sikerült mandátumot szerezniük. (Az 5 éve még 7% felett teljesítő Kalózok megsemmisítő vereséget szenvedtek, kevesebb mint 1%-ot elérve.)

infratest_dimap_elozetes.jpgElőzetes eredmények (18:05)

Végeredmény

 

CDU

SPD

Grüne

FDP

Linke

AfD

egyéb

Landtagswahl 2017

40,7%

29,6%

4,0%

3,3%

12,9%

6,2%

3,4%

Közvélemény-kutatások

35-37%

32-34%

4-4,5%

3-5%

12-13%

6-7%

4%

Landtagswahl 2012

35,2%

30,6%

5,0%

1,7%

16,1%

-

11,8%

 (Adatok: Die Landeswahlleiterin - Statistisches Amt Saarland, illetve Forschungsgruppe Wahlen, INSA, Infratest dimap)

 saarland-wahl-103_nok_harca.jpg

Kramp-Karrenbauer (CDU) vs. Anke Rehlinger (SPD)

 

Az eredmény nagy meglepetést jelent. A legtöbben a CDU – jóval kisebb arányú – győzelme mellett a választás után SPD és Linke alkotta kormány létrejöttét vizionálták. Amely hatalomátvétel újabb lökést adhatott volna az SPD további erősödésének. Ez most elmaradt. E helyett az eredményeket látva inkább a kereszténydemokratákra lehet szövetségi szinten kedvező hatással a mostani győzelem, illetve a tartományi kormányzás további folytatása. Martin Schulz, aki egyben az SPD elnöke, illetve kancellár-jelöltje – a 2017 szeptemberi parlamenti választásra – nemrég elismerte pártja vereségét.

A következő hetekben a Saar-vidéken újabb CDU-SPD nagykoalíció megalakulása várható.

Választási rendszer (Saarland) A Saar-vidéki tartományi választási rendszer azon kevés német szisztémák egyike amely jelentősen eltér a szövetségi szinten alkalmazott megoldástól. (A 16 államból 12-ben gyakorlatilag egy az egyben az országosan is használt vegyes, "megszemélyesített arányos" rendszert alkalmazzák.) A Saar-vidéken működik egyedül – a tartományi törvényhozás tagjainak választása során – tisztán arányos rendszer. Ebben minden választónak egy szavazta van, a mandátumok kiosztása 3 területi (össz. 41 mandátum), illetve egy tartományi listán keresztül (10 mandátum) történik. A választási küszöb 5%, amely az egész tartományra vonatkozik.

(Forrás: Bundeswahlleiterin - Saarland, http://statistikextern.saarland.de)

 

Bundestagswahl 2017

A témához kapcsolódó előző bejegyzéseim:

Választási eredmények (1990-2002)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2016/12/06/kilenc_honap_mulva_bundestagswahl

A legutóbbi három Bundestagswahl eredményei (2005-2013)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/01/18/a_legutobbi_harom_bundestagswahl_eredmenyei_2005

Ha most vasárnap választások lennének Németországban...
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/01/26/ha_most_vasarnap_valasztasok_lennenek_nemetorszagban 

Németország felülnézetből - Egy kis választási földrajz
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/02/nemetorszag_felulnezetbol_egy_kis_valasztasi_foldrajz

Schulz életet lehelt a német szociáldemokratákba
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/20/schulz_eletet_lehelt_a_nemet_szocialdemokratakba

 

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr3812372109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úgy látom, ismét a közvéleménykutatók buktak a legnagyobbat, már-már szokás szerint.
Kérdés persze, mennyire reprezentatív és mennyire prognosztikus ez a tartományi választási eredmény az ősszel esedékes szövetségi választásra. A Saar-vidék mégiscsak a legkisebb nem-városállam tartomány, a helyzete és a problémái is nagyrészt speciálisak.
@Gerardus A. Lodewijk: Ez így van! Jó lenne tudni, hogy pontosan mi történt, 6-ból 6 intézet tévedett. Ki többet, ki kevesebbet... Ezen még menni fog egy jó darabig a vita. Miután egy - etnikailag, illetve politikai szempontból - viszonylag színes színes kis államról beszélünk, ezért nem tartom a végeredményt túl reprezentatívnak. De ahogy ezt már többször itt le is írtam: az eredménynek ennek ellenére jelentősége van a további szövetségi kampány során. Ahogy később a májusi két időközi választásnak is...
süti beállítások módosítása