A vasárnapi Schleswig-Holsteinben tartott tartományi törvényhozási választásokon a közvélemény-kutatási adatoknak megfelelően győztek a kereszténydemokraták. Viszont az SPD, a szociáldemokraták az előzetes várakozásoknál is rosszabbul szerepeltek. Az FDP az 5 évvel ezelőtti eredményén is javítani tudott, egyúttal közel kétszeresét hozta az országosan mért támogatottságuknál.

wag_schleswig_100.pngEzzel egyértelművé vált, hogy a mostani SPD-Zöldek-SSW koalíció nem kapott felhatalmazást a folytatásra. Ez még úgy sem sikerült, hogy a Grünen hozták a 2012-es eredményüket, és a dán kisebbség párta, a Südschleswigscher Wählerverband most is megszerezte az előző ciklusban is meglévő három mandátumát. Hiszen a CDU és a nemzeti-liberálisok is 3-3 mandátummal növelni tudták képviselőik számát a törvényhozásban (Landtag), míg az SPD egy helyet vesztett.

Ezen a ponton szeretném újra felhívni a figyelmet arra, hogy állami törvényhozásról beszélünk, és nem helyhatóságról, önkormányzatról. Hiszen mind a 16 állam (tartomány) önálló törvényhozással rendelkezik, amelyeknek szerepe van az államokon kívül is,szövetségi szinten, s amelyek elsősorban törvényeket alkotnak s nem rendeleteket... Beleszólnak a Szövetségi Elnök megválasztásába, illetve tagjaik egy része ott ül a második kamarában, a Bundesratban is. Ezek a három városállamot leszámítva (Berlin, Hamburg, Bréma) teljesen függetlenek az önkormányzati rendszertől.

A mostani koalíció számára a szélsőbaloldali Die Linke sem tud mentőövet dobni, hiszen nyugati állam lévén ők most sem jutottak be a Landtagba. Ellentétben a szélsőjobboldali AfD-vel, amely bekerült, de nem kormányképes politikai párt. De fontos hangsúlyozni a szeptemberi szövetségi választást szem előtt tartva, hogy a mostani volt sorozatban a 12. törvényhozás, ahová az Alternative für Deutaschland képviselőket tudott bejuttatni.

chart_50717.jpg

A 2017-es tartományi választás (előzetes) végeredménye
(Forrás: ard.de, Landeswahlleiter)

A mostani eredményekkel a CDU 25, az SPD 21, a Zöldek 10, az FDP 9, SSW 3, míg az AfD 5 mandátumot szerzett. Mindjárt kitérek arra is, hogy a koalíció alkotás szempontjából ez mit jelent, de először vessünk egy pillantást a közvélemény-kutatási adatokra, illetve nézzük meg az 5 évvel ezelőtti számokhoz képest a változásokat.

kozvelemeny_2017_schleswig-holstein.png

Az előző hetek közvélemény-kutatási adatai, a biztos szavazók körében, a Schleswig-Holsteini Landtagra vonatkozóan
(Forrás: wahlrecht.de)

Az alábbi táblázatot vizsgálva láthatjuk, hogy 3% körüli eredménnyel a Linke nem került be, míg az SSW mandátumot szerzett. Ennek az az oka, hogy a Dél-Schleswigi Választói Szövetségre (SSW) kisebbségi párt lévén nem vonatkozik az 5%-s választási küszöb, míg a Balra természetesen igen. Általánosságban megjegyezhetjük, hogy a közvélemény-kutatok viszonylag jól "eltalálták" az eredményt, egyedül az SPD esetében lőttek érezhetően mellé. De igazából ez a tévedés is  a hibahatáron belül van. Ahogy az FDP esetében is.

Két választás eredményei és a pártok támogatottsága a biztos szavazók körében

 

CDU/CSU

SPD

Grüne

FDP

Linke

AfD

SSW

Landtagswahl 2017

32,0%

27,2%

12,9%

11,5%

3,8%

5,9%

3,3%

Kutatási eredmények

32-33%

29-31%

12%

8,5-11%

4,5-5%

5-6%

3-4%

Landtagswahl 2012

30,8%

30,4%

13,2%

8,2%

2,3%

-

4,6%

Kutatási adatok: A tartományra nézve reprezentatív, 3 kutatás alapján
(Adatok: Infratest dimap, Forschungsgruppe Wahlen, INSA illetve Landeswahlleiter)

Térjünk rá akkor az egy választások utáni talán legfontosabb kérdésre: nézzük, hogy milyen kormány alakulhat ebben a tartományban.

Mind már tisztáztuk egy SPD-Grüne-SSW együttműködésnek nincs mandátumtöbbsége. A Schleswig-Holsteinischer Landtag 69 fős, tehát a többséghez 35 fő kell. Ez matematikailag az AfD kormányképtelenségét is bele számítva azt jelenti, hogy három lehetséges megoldás van. (Ehhez még érdemes azt is megjegyeznem, hogy az FDP listavezetője ("csúcsjelöltje") Wolfgang Kubicki már tegnap este közölte, hogy nem hajlandó az SPD-t segíteni a kormányon maradásban. Tehát, CDU-FDP-Zöldek vagy CDU-FDP-SSW, vagy CDU-SPD(-FDP).

A nyilatkozatok alapján (és egyéb okokból) a nagykoalíciót gyakorlatilag kizárhatjuk.

CDU (25) + FDP (9) + SSW (3) = 37 mandátum

CDU (25) + FDP (9) + Grüne (10) = 44 mandátum

A "jobboldali" pártok számára az SSW-vel való koalíció lenne a legideálisabb, azonban nem biztos, hogy erre a Dél-Schleswigi Választói Szövetség hajlandó. Jelenleg a zöldekkel való együttműködés valamivel valószínűbbnek tűnik, de a kormányprogram szempontjából ez nagyobb kompromisszumokat igényelne.

A következő hetekben kiderül, hogy hogyan tudnak megegyezni.

Egy dolog tűnik jelenleg biztosnak: Schleswig-Holstein következő miniszterelnökét Daniel Günthernek (CDU) hívják.

 

A témához kapcsolódó előző bejegyzésem:

Az utolsó két tartományi választás a Bundestagswahl előtt
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/05/06/az_utolso_ket_tartomanyi_valasztas_a_bundestagswahl_elott

 

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr7612489293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása