spd_logo120_1.pngMartin Schulz (SPD) január végi kancellárjelöltté való deklarálása komoly változásokat okozott a német pártok erőviszonyai tekintetében. Az SPD szövetségi szinten néhány hét alatt 10%-kal növelte támogatói számát, ezzel utolérve – egyes kutatások szerint meg is előzve – a CDU/CSU pártszövetséget. A szeptemberi országos választások előtt három helyi törvényhozási megmérettetést tartanak még Németországban. Március 26-án a Saar-Vidéken (Saarland), május 7-én Schleswig-Holstein tartományban, illetve május 17-én Észak-Rajna-Vesztfáliában (Nordrhein-Westfalen). Ezekben az államokban az utóbbi hetek változásai talán még nagyobb átrendeződést generáltak az – elmúlt közel három évben – igen stabilnak tűnő pártrendszerekben.

Március lévén kijelenthetjük, hogy ezek a trendek tartósnak tekinthetőek (pl. az SPD erősödése nem csak egy fellángolás volt), ami azt jelenti, hogy egy minden bizonnyal sokkal szorosabb és izgalmasabb  őszi Bundestagswahl elé nézzünk, mint amire még január elején, vagy korában számíthattunk. Addig 6 hónap van még hátra.

A következőkben vessünk akkor egy pillantást az országos közvélemény-kutatási adatokra, majd vizsgáljuk meg Saar-Vidéken kialakult erőviszonyokat.

 

A pártok támogatottsága a biztos szavazók körében

(Országosan reprezentatív, 6 kutatás átlaga) 

 

CDU/CSU

SPD

Grüne

FDP

Linke

AfD

egyéb

2017. márc.

32,66%

31,58%

7,25%

6,16%

7,91%

9,5%

4,91%

2017. jan.

35,75%

20,66%

9,41%

6,25%

9,83%

13,25%

4,83%

2016. szept.

32,33%

22,50%

11,00%

6,00%

9,33%

13,91%

4,91%

2015. szept.

41,16%

24,5%

10,46%

4,16%

9,08%

4,41%

6,16%

Bundestagswahl 2013

41,5%

25,7%

8,4%

4,8%

8,6%

4,7%

6,2%

 (Adatok: Allensbach, Emnid, Forsa, Forschungsgruppe Wahlen, Infratest dimap, INSA illetve Bundeswahlleiter)

 


Országos erőviszonyok

Január elején még nem tűnt kérdésesnek, hogy a "két nagy párt" közül melyik végez az élen. Ez mára igen csak megváltozott; hét közvélemény-kutató adatait nézve négy helyen 1%-on belül van a CDU/CSU és az SPD. Másik kettőnél 2% körüli a különbség, a legnagyobb differenciát a GMS mérte (4%-ot), de az még egy február 9-ei közlés.

Tehát, szoros lett a verseny. Ezáltal még több múlik majd a lehetséges koalíciós-partnerek teljesítményén. Első ránézésre több együttműködési lehetőség látszik, hiszen várhatóan 6(+1) párt is tagja lesz a következő Bundestagnak. Azonban az AfD és a Linke nem kormányképes szövetségi szinten. Így a végén minden azon múlik majd, hogy az Uniópártok és az FDP vagy az SPD és a Zöldek szereznek több mandátumot.

emnid20170311.png

Pártok támogatottsága a biztos szavazók körében, szövetségi szintre vonatkozóan
(Adatok: TNS Emnid, Forrás: wahlrecht.de)

Az SPD támogatói bázisának növekedése érdekes – vagy talán logikus – módon egyedül az FDP-t, a nemzeti-liberálisokat nem érintette negatívan. A szociáldemokraták megerősödése – az adatok alapján úgy tűnik, hogy – Schulz jelölésével párhuzamosan elsősorban 3-4 százaléknyi volt AfD illetve  2-3%  eddigi Linke szavazónak köszönhető, ahogy az SPD-nek az elmúlt két hónap során a Zöldek támogatói közül is sikerült 1-2%-ot maguk mellé állítani.

Jelenleg tehát, így fest a verseny: CDU/CSU 32-33%, SPD 32-33%, Grüne 7%, FDP 6%, Linke 8%, AfD 8-9%.

Külön figyelmet érdemel az Alternative für Deutschland (AfD) támogatottságának stagnálása, vagy inkább visszaesése. Több mint egy éve latolgatjuk, hogy közép illetve hosszabb távon a menekültválság, és annak (bel)politikai vonulata mennyiben fogja megváltoztatni a német pártrendszert. Hogy a menekültprobléma által generált feszültségek milyen hatással lesznek majd a későbbiekre? Most úgy tűnik, hogy kijelenthetjük, tudni véljük a választ.

Egy ideológiai szempontból igen széles spektrumú, 6 + 1 párti német alsóház kezdi meg működését 2017 szeptemberében. Két néppárt és négy középpárt részvételével.

 

   CDU  Kereszténydemokrata
 CSU  Keresztényszociális (Ker.dem.)
 SPD  Szociáldemokrata
 Grüne  Zöld, Balliberális
 FDP  (Nemzeti-)Liberális
 Linke  Szocialista
 AfD  Ultranacionalista, EU szkeptikus

 

A menekültválság legnagyobb hatással a CDU-ra és az AfD-re volt. De talán – egyéb tényezők mellett – az FDP megerősödéséhez is hozzájárult. A Merkel vezette kereszténydemokraták 2015 augusztusában még 41-43% között mozogtak, az AfD 4%-on ált. Másfél év telt el azóta. 2015 szeptemberétől a CDU egy félév alatt a 32-35%-os sávba zuhant. Ez az időszak közel egy évig tartott. 2016 novemberében sikerült ebből az állapotból kitörni, 35-38%-ra erősödve. Azonban január végén, Schulz jelölésével ez a kereszténydemokrata növekedés megtorpant. (Ezzel párhuzamosan az SPD-t kisebb koalíciós partnerként – minimálisan érintette a menekültválság. 2014 augusztusa és 2016 márciusa között 24-26%-os támogatottsággal rendelkeztek a szociáldemokraták. 2016 tavaszától a 21-24%-os sávba mozogtak, egészen most januárig.)

Martin Schulz (SPD) 1955. december 20-án született a nyugat-német Hehlrath városában (ma: Eschweiler). Focistának készült, de sérülés miatt az ilyen irányú terveivel fel kellett hagynia. Ez után könyvkereskedőként dolgozott. Legmagasabb végzettsége: általános iskola.

19 évesen lépett be a német szociáldemokrata pártba (SPD). 1984-től a Würselener-i Városi Tanács tagja, 1987-től a város polgármestere. 1994 óta Európai Parlamenti Képviselő. 1999-től tagja a párt országos elnökségének. 2004 és 2012 között az EP Szocialista Frakciójának vezetője. (2009-től Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, S&D) 2012-2017: az Európai Parlament elnöke.

Az AfD támogatottsága 2016 szeptemberében tetőzött, 14% körül. Majd január végétől  az SPD erősödésével párhuzamosan – némileg csökkenni kezdett. Mostanra 8-10%-on stabilizálódott. Figyelembe véve a pártok erőviszonyait, tartalékait a bizonytalan szavazók körében, félév múlva is hasonló eredményre számíthatunk az AfD részéről. (A migrációs nyomás csökkent, a szociáldemokraták – és talán a CDU is – magukra találtak.)

 

Tartományi választás a Saar-Vidéken

A Saarland a lakosság, tehát a választópolgárok száma  szempontjából a második legkisebb állam Németországban. Ennek ellenére a jelenlegi körülmények között – a további folyamatokra nézve – különösen nagy jelentősége lesz annak, hogy ki tud itt győzni. Már csak azért is, mert a szeptemberig esedékes másik két tartományi választás csak májusban lesz. Ezek eredményei közvetve mind hatással vannak a pártok országos támogatottságára, illetve következő megmérettetésére. 

Az országos trendek a dél-nyugati német tartomány belső viszonyaiban is jelentősen éreztették hatásukat.Az SPD ugyan itt még nem érte be a CDU-t, de a párt január eleje óta 8-10%-ot erősödött.Ha túl kevésnek is bizonyul a hátralévő néhány nap a szocdemek győzelméhez, akkor is könnyen lehet, hogy az ő vezetésükkel alakul kormány a következő hetekben. Mert a Saar-Vidéken annyiban is más a helyzet, hogy a Zöldek és az FDP nem látszik bejutónak, az AfD igen, de a párt nem kormányképes. Így a CDU-nak csak akkor lenne koalíciós partnere, ha nagykoalíció alakulna. A mostani híreket olvasva, azonban valószínűbb egy piros-vörös (SPD-Linke) együttműködés.

Többször jeleztem, hogy szövetségi szinten a Linke sem számít szalonképesnek. Ezzel ellentétben a tartományokat tekintve találunk Türingiában egy a "Balpárt" által jelölt, 2014 óta hivatalban lévő miniszterelnököt. Itt Die Linke-SPD kormány regnál. Talán ennek is köszönhetően lehetséges, hogy rövid időn belül Nyugat-Németországban is meglesz az első olyan állam, ahol a Linke kormányra kerül. 

 

saarland201703.png

Pártok támogatottsága a biztos szavazók körében, a Saar-vidéki tartományi választásokra vonatkozóan (Forrás: wahlrecht.de)

Választási rendszer (Saarland) Vessünk egy pillantást a helyi mandátumelosztás technikájára. A Saar-vidéki tartományi választási rendszer azon kevés német szisztémák egyike amely jelentősen eltér a szövetségi szinten alkalmazott megoldástól. (A 16 államból 12-ben gyakorlatilag egy az egyben az országosan is használt vegyes, "megszemélyesített arányos" rendszert alkalmazzák.) A Saar-vidéken működik egyedül – a tartományi törvényhozás tagjainak választása során – tisztán arányos rendszer. Ebben minden választónak egy szavazta van, a mandátumok kiosztása 3 területi (össz. 41 mandátum), illetve egy tartományi listán keresztül (10 mandátum) történik. A választási küszöb 5%, amely az egész tartományra vonatkozik.

 

Konklúzió

Vasárnap délután az SPD Szövetségi Pártgyűlésének (Bundesparteitag) küldöttei 100%-os szavazatarány mellett Martin Schulzot választották a párt vezetőjének (Partei­vorsitzender). Majd közfelkiáltással megerősítették kancellárjelölti megbízatását is. Mindez a következő hetekben újabb egy-két pontos erősödést hozhat a szociáldemokraták számára.

Azonban ne feledjük – azon túl, hogy még fél év van hátra –, a verseny nem csak a két legnagyobb párt megmérettetése. Egészen biztos, hogy most is koalíciós kormány fog alakulni, így a végeredmény szempontjából különösen fontos, hogy a két lehetséges koalíciós partner (Die Grünen, FDP) tudja-e hozni a szükséges mandátumokat.

Mint már utaltam rá, jelentősen befolyásolhatják a szeptemberi erőviszonyokat az addig tartandó három tartományi választás eredményei, további lendületet adva az SPD-nek, vagy esetleg megtörve azt. Ezen megmérettetések közül az első néhány nap múlva esedékes a Saar-Vidéken (Saarland). Ahol az SPD 23 év után győzhet újra és szerezheti meg ezáltal a miniszterelnöki széket, a hagyományosan inkább konzervatív államban.

Legközelebb ezt a választást elemezzük, illetve ennek alapján vizsgáljuk az országos helyzetet. Majd visszatérünk egy időre a választási földrajz világába... 

 

martin_schulz.jpgMartin Schulz, az EP volt elnöke

 

Bundestagswahl 2017

A témához kapcsolódó előző bejegyzéseim:

Választási eredmények (1990-2002)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2016/12/06/kilenc_honap_mulva_bundestagswahl

A legutóbbi három Bundestagswahl eredményei (2005-2013)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/01/18/a_legutobbi_harom_bundestagswahl_eredmenyei_2005

Ha most vasárnap választások lennének Németországban...
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/01/26/ha_most_vasarnap_valasztasok_lennenek_nemetorszagban 

Németország felülnézetből - Egy kis választási földrajz
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/02/nemetorszag_felulnezetbol_egy_kis_valasztasi_foldrajz

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr412349423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása