„Magyarország kormányfője Orbán Viktor a vörös szőnyeget kiterítve várta Vlagyimir Putyint a Kreml vezetőjét. Magyarország szeretne Oroszország közép-európai stratégiai partnerévé felemelkedni. A nyugat nincs elragadtatva.”

„Moszkva kereken 60 százalékát szállítja a (felhasznált) magyar földgáznak. A magyar miniszterelnök Orbán Viktor pontosan tisztában van ezzel a függőséggel.”

„Oroszországnak sok barátja van a Dunánál. A radikális-jobboldali Jobbik ’hagyományosan’ oroszpárti. Magyarországon van azért a budapesti kormány oroszbarát irányvonala ellen mindenképpen ellenállás is.”

„Az EU-ban pontosan figyelik a magyar hintapolitikát. De a külföldi kormányfők tudják: nagy tekintettel nem szokott lenni Orbán más EU-országok érdekeire.”

Handelsblatt

(http://www.handelsblatt.com/politik/international/kremlchef-in-ungarn-wenn-putin-orbn-besucht/11385474.html)

putin-2_si.jpg 

„Oroszország elnöke Vlagyimir Putyin nagyobb jelenlétet mutat a volt keleti blokkban – vagy legalábbis megpróbálja: kedden egy napos ’munkalátogatásra’ érkezik Budapestre. Csak két héttel ezelőtt járt Angela Merkel (CDU) kancellár-asszony Orbán Viktor magyar miniszterelnöknél.”

„Más szavakkal: egy új birkózó meccs frontvonala húzódik Kelet-Európában – egészen pontosan Magyarországon, ahol 1946-tól a rendszerváltásig is futott a törésvonal. És mindkét oldal azon fáradozik, hogy a már említett szimbolikus jelenléttel a kontinens szívében fekvő helyet a magáéhoz tartozónak jelölje.”

„Orbán győzelme a legutóbbi választáson nem utolsósorban a magyar háztartások számára biztosított olcsó energia ígéretén alapszik.”

„Magyarország számára a legfontosabbak a jövőbeni orosz gázszállításokról szóló tárgyalások. A hatályos szerződés ebben az évben lejár. Orbán ezt nevezete az előtte álló megbeszélések súlypontjának. Orosz részről megerősítették, hogy sokat fognak erről ’beszélni’, egy egyesség azonban érthető módon Moszkvának nem sürgős.”

Die Welt

(http://www.welt.de/politik/ausland/article137517357/Ungarn-die-neue-alte-Ost-West-Frontlinie.html)

 

putin_buergerprotest-in-budapest.jpg„A kelet-ukrajnai fegyvernyugvási megállapodás óta ez Putyin első külföldi útja. Hivatalosan szívesen látják. Hiszen Orbán Viktor magyar miniszterelnök 2010-es hivatali idejének megkezdése óta szórós kapcsolatokat ápol Moszkvával. Az előző év elején Orbán szívesen látott vendég volt a Kremlben, most Putyin jön viszontlátogatásra.”

„A szocialisták, akik jelenleg a harmadik erőt képviselik Magyarországon, mindennek ellenére Putyin látogatására lehetőségként tekintenek, ahogy Gőgös Zoltán: ’remélem, hogy Putyin azért jön, hogy nyisson Európa felé. A miniszterelnökünk közvetíthetne a felek között. De ha velünk akarnak visszaélni, hogy folytathassák a hidegháborút, az nagy hiba lenne’.”

„Katonai erőszakkal zárta le az akkori Szovjetunió a forradalmat Magyarországon és segített hatalomra egy oroszpárti kormányt Budapesten. Ennek folyamán több ezer magyart öltek meg, tízezreket megsebesítettek, és százezrek menekültek nyugatra.”

Die Tagesschau

(http://www.tagesschau.de/ausland/putin-ungarn-101.html)

 

„Nem sokkal indulása előtt Vlagyimir Putyin budapesti látogatását még teljes titok tartással kezelték. Nem volt napirend, sem részletek.”

„Nem csak azért mert a magyar (miniszterelnök) az orosz mintájú ’illiberális demokráciát’ egy sikermodellnek tartja, hanem azért is, mert Magyarország gazdaságilag udvarol Moszkvának.”

„A szerződés nem csak az atomenergia ellenzőit, hanem az EU-bizottságot és a korrupció ellen küzdőket is cselekvésre ösztönözte. Hiszen soha nem hozták nyilvánosságra, a Rosatom a felelős fővállalkozó az egész komplett projektre nézve, és Budapest súlyos euró milliárdokat akar Paks II-re kölcsönözni a Kremltől. Az egyességet Orbán miniszterelnök moszkvai látogatásán kötötték.”

„Magyarországnak nemzeti érdekei vannak Oroszországgal összefüggésben, többek között kedvező feltételekkel történő gázszállításra tekintetében és az orosz gáz tovább exportálását lehetővé tevő egyezményre vonatkozóan.”

Süddeutsche Zeitung

(http://www.sueddeutsche.de/politik/putin-besuch-in-ungarn-auf-kuschelkurs-mit-dem-kremlchef-1.2353560)

 

„Azon félelmeket lehetett hallani, miszerint Putyinnak sikerülhet éket vernie az Európai Unió vagy a NATO tagállamai közé. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, ő kizárólag a magyar érdekeket tartja szem előtt.”

„Az Egyesül Államok irányából, amelyet Orbán pártja és a hozzá legközelebb álló médiumok szívesen használtak első számú bokszzsákként, az enyhülés jelei érkeznek. Magyarország megerősítette a kötelékeket, és a gazdasági és katonai együttműködés szintjét emelni tervezi – mondta Szijjartó külügyminiszter.

Washington ehhez saját oldaláról megtette amit kellett, segített Magyarországnak megőrizni az arcát. A poszt hosszabb betöltetlensége után új nagykövetet küldött, aki jóindulata jeléül koszorúzással kezdett, és az eddigi ügyvivőt André Goodfriendet, aki korrupciós vádakkal kavart port, haza küldte.”

Frankfurter Allgemeine Zeitung

(http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/putin-bei-orban-ein-heikler-besuch-in-budapest-13432410.html)

A fordítások alapját képező idézetek itt olvashatóak: http://bajko-sokoray.blog.hu/2015/02/18/_amikor_putyin_orbant_latogatja_idezetek_nemetul_915..

putinorban.jpg

 

A bejegyzés eredetileg az alábbi címen jelent meg:
http://konszolidalo.blog.hu/2015/02/18/putyin_budapesten_nemet_sajtoszemle

 

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr1011732201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

„Orbán győzelme a legutóbbi választáson nem utolsósorban a magyar háztartások számára biztosított olcsó energia ígéretén alapszik.”

Hát bammeg, annyira olcsó nem lehet az energia mint amennyire szarok itt a fizetések...

Tudományos libsizmus 2015.02.18. 22:37:03

A német sajtóval az a gond, hogy nála egyoldalúbb sajtó a világon talán csak Észak-Koreában van.
süti beállítások módosítása