2013. március 6-a az Energiatakarékosság Világnapja.

Nekünk, magyaroknak el kell döntenünk: a lemaradást, az elmaradottságot, vagy inkább a fejlődést, a haladást választjuk.

Most, a harmadik évezred elején választanunk kell. A magas energiaárakat, a külföldi energiától és szolgáltatóktól való függést, a környezetünk további pusztulását, gyermekeink jövőjének felélését, vagy az alternatív energiaforrásokra történő áttérést választjuk! Az alternatív energia hatékony, biztonságos és olcsó, és szinte korlátlanul a rendelkezésünkre áll. És nagyobb függetlenséget jelent az emberek, a vállalkozások és az ország számára egyaránt.

Nyugat-Európában, az Egyesület Államokban és a világ más részein egyaránt gőzerővel folyik az új energiatermelési technológiákra történő átállás.

A technika, a tudás tehát adott. A saját szürkeállományunk is rendelkezésre áll. Így nemcsak a hasznosítás területén fontos ezzel a kérdéssel foglalkoznunk. Hanem ténylegesen a fejlesztés, a gyártás és a munkahelyteremtés tekintetében is. (Több okból is célszerű tehát a felhasználandó eszközöket, napelemeket, napkollektorokat, szélerőműveket stb. itthon gyártani.) És akkor még arról nem is beszéltünk, hogy az a gazdaság, melynek olcsó energia áll a rendelkezésére versenyképesebb másoknál.

Minden adott, csak az akarat hiányzik.

Ténylegesen támogatni kell az átállásban az egyéni háztartásokat. Egy komplex pályázati rendszerre van szükség, mely lehetővé teszi meglévő ingatlanok korszerűsítését, illetve biztosítja, hogy az újonnan épülő házak, lakások már a modern technológiák felhasználásával épüljenek. A mostani jelképes támogatások helyett valódi lépésekre van szükség.

Érdekeltté kell tenni a családokat és a vállalatokat, hogy már rövidtávon megérje számukra az átállás. A befektetés a jövőbe. Az új lehetőségek száma szinte végtelen. A napenergia, szélenergia, vízenergia, geotermikus- és bioenergia különböző hasznosítási lehetőségei, módszerei állnak már a rendelkezésünkre!

Meg kell találnunk hazánk számára azokat a kiemelt alternatív energiaforrásokat, melyek megfelelő kombinációjával biztosítható az ország olcsó, hatékony, hosszú távú és környezetbarát energiaellátása.

A kormány "Megújuló energia hasznosítási cselekvési terve" 2020-ra célként határozza meg az alternatív energia 14,65%-os arányát a teljes energiafogyasztásból, és csupán 10%-os célt tűz ki az elektromos áram fogyasztása területén.

Ez a 15%, illetve 10% nagyon kevés. Nagyon kevés, mert más európai országok ezzel szemben a 40-50-60%-os arányt szeretnék elérni. (És erre nemcsak Németország jó példa, de az alternatív energia hasznosítása területén élenjáró Csehország is.)

És a 10-15% nagyon kevés, mert ez azt jelentené, hogy a mostani rezsiköltségekből, energiaköltségekből adódó terhek, problémák még évtizedekig fennállnak majd. És ez egyikünknek sem lehet érdeke. Fel kell ismerni azt a potenciált, amit ez a terület jelent, áldozni kell a jövőre. A hagyományos energiaforrásokra pedig már nem szabad költeni.

Az alternatív energia jó az embereknek, jó a gazdaságnak, és jó a környezetnek.

Az Energiatakarékosság Világnapján megragadva az alkalmat, felszólítjuk az ország kormányát és ellenzékét, hogy ne késlekedjenek tovább! Tegyenek végre lépéseket a hagyományos energiatermelésről történő átállás érdekében! Hogy a következő évtizedekben ne megint Európa sereghajtói, hanem újra egy lehessünk a fejlett, példamutató, és innovatív országok közül. Mert gyermekeink jövője most dől el. Most dől el, hogy egy lepusztult, kiszolgáltatott, vagy egy fejlett és szuverén ország polgárai lesznek-e majd.


Budapest, 2013. március 6.


Bajkó-Sokoray István
JESZ U21, alelnök

 

klimavaltozas.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr855120313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az energiatakarékosság nagyon fontos szempont, akár építkezés előtt vagy közben jut ez eszünkbe...
Az épületfóliázásnak érdemes utánanézni, nagyon megéri..
www.angelfolia.hu/
süti beállítások módosítása