Magyarország miniszterelnöke Orbán Viktor úgy tűnik, elvesztette a kedvét a közös valutához. Véleménye szerint az euró magyarországi bevezetése „felelőtlenség volna” - írja a német Handelsblatt.

Bár eredetileg a az EU tagok számára kötelező volt a pénzügyi unióban való tagság, „De amikor a csatlakozási szerződést aláírtuk, máshogy nézett ki az Euró-zóna” - mondta Orbán.

Az euró mostani bevezetése hazája számára felelőtlenség volna, szögezte le. Szerinte a déli országok egyértelműen túl korán vezették be az Eurót. „Még nem voltak elég érettek hozzá”, mondta, majd hozzátette: „Ezt a hibát mi nem követjük el.”

 Az Euró-(adóság)válság a magyar miniszterelnök szerint még évekig eltart. Több euró országban az eladósodottság mértéke átlépi a kritikus határt, a gazdasági teljesítmény 90%-át. És ezt már nem lehet önerőből leépíteni. A gazdasági válság öt éven belül politikaivá fog válni. „A mostani politikai rendszereinkbe be van építve a vezetői gyengeség. Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb lenne a szükséges reformok végrehajtására, mint a parlamentáris rendszer, mondta.  

Az újság internetes kiadásában megjelent cikk szerint Orbán Viktor azt is kijelentette berlini, Angela Merkel német kancellárral küszöbön álló találkozójával kapcsolatban, hogy „a kétoldalú kapcsolatok sértetlenek.”

Ebből fakadóan mindenekelőtt Európa jövőjéről szeretne beszélni: „Én elsősorban három dolgot szeretnék a Kancellári Hivatalban tisztázni. A tervezett bankunió Magyarország számára túl gyorsan halad. Egy közös bankfelügyelet létrehozása az euró országok tekintetében a jövőre való tekintettel egy jó ötlet, de semmit sem szabad elsietni. A második pont az adópolitikát érinti. Mi nem akarunk adóharmonizációt Európában, inkább adóversenyt. Ezen kívül beszélni szeretnék a kancellárasszonnyal a hét évre vonatkozó EU-költségvetés tervezetről. Melyről az év végéig dönteni kell.”

Az eredeti cikk:
http://bajko-sokoray.blog.hu/2012/10/11/pr_sident_orban_sieht_keine_pflicht_zum_euro-beitritt 

 

orban_201210.jpg 

Ministerpräsident Orban: „Zum jetzigen Zeitpunkt wäre die Einführung des Euro unverantwortlich.“  (Fotó: AFP)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr514833166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása