A törvényileg 50 napban meghatározott hivatalos választási kampány első nyilvános megmérettetése lezajlott. Túl vagyunk a kéthetes jelöltállítási időszakon. Ez alapján már viszonylag jó előzetes képet kapunk az április 8-án várható eredményekről. Ha megvizsgáljuk a jelöltállítás ütemét, azt, hogy mely pártoknak milyen gyorsan sikerült felállítania az egyéni jelöltjeit még pontosabb képet kaphatunk a – jelenlegi – erőviszonyokról. Végül, tekintsük át az indulók teljes névsorát és az egyéni jelöltek számát. Parlamenti pártokat, újrázókat, és az utóbbi hónapokban alakult „mikro” és „kamu” pártokat…

Akkor tehát, először megnézzük időrendben hogyan zajlott ez a versenyidőszak.

A Fidesz(-KDNP) – egyfajta erődemonstráció gyanánt – 48 óra alatt vette ezt az akadályt. A legjobb címlistákkal, adatbázissal rendelkezvén gyakorlatilag az utcára sem kellett kimenniük, úgy szedték össze a szükséges ajánlásokat. Még viszonylag ma is nagy aktivistahálózatuknak köszönhetően az időjárási viszontagságok sem jelentettek számukra problémát. Házhoz tudtak menni minden aláírásért. Ez alkalommal a kormánypártok az ajánlások gyűjtését nem erődemonstrációra használták fel, inkább csak le akarták tudni, gyorsan kipipálva ezt a feladatot. Így kísérelve meg üzenni, hogy a kormánypártok támogatottsága töretlen. De ez csak felemás győzelem. Hiszen nyilvánvaló, hogy egy 40% feletti támogatottsággal rendelkező kormánypárt számára nem jelenthet problémát választókerületenként 500 vagy 1000 aláírás összegyűjtése, akár néhány óra alatt. De mégis, nem volt azért ez a legrosszabb megoldás. Hiszen jó tíz napon át ott virított a táblázat tetején, hogy „Fidesz-KDNP 106 jelölt”.

Miközben 3-4 nappal a jelölési időszak vége előtt még gyakorlatilag az összes ellenzéki pártnak hiányoztak jelöltjei. Hol több, hol kevesebb. (Csütörtök délután: Jobbik 93 jelölt, LMP 76 jelölt, MSZP 55, DK 45.)

jelotek_grafikon2018.png(Adatok: NVI, valasztas.hu)

A felhasznált adatok még csak előzetesek, hiszen sok esetben a választási bizottságok még nem döntöttek minden jelölt nyilvántartásba vételéről. Minél kisebb pártokról van szó, annál nagyobb arányban lehet számítani ezeknek a jelölteknek az esetleges elutasítására. Mindezek ellenére ez az összesítés is elég jó képet adhat a verseny jelenlegi állásáról. (A kisebb pártok lejjebb.)

nagyobbpartok2018.png(Adatok: NVI, valasztas.hu)

Mint az adatokból kiderül végül csak a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az LMP tudott minden körzetben jelöltet állítani. Ha összeadjuk az MSZP és a DK jelöltjeit – ők ugye az egyéni körzetekben együttműködnek –, azt látjuk, hogy végül 104 körzetben állítottak jelöltet. Két függetlent pedig támogatásukról biztosítottak (Kész Zoltán, Veszprém és Mellár Tamás, Pécs), nem indítva ellenük jelöltet. A Momentumra és az Együttre majd még a következőkben kitérek. De tegyünk előbb egy kis kitérőt.


Hódmezővásárhely

A jelöltállítási időszak közepén zajlott a Hódmezővásárhelyi polgármester választás. Amelyet – mint ismeretes – Márki-Zay Péter, a volt fideszes, függetlenként induló konzervatív jelölt nyert meg. (Az ellenzéki pártok támogatásával.) De mindenkit óva intenék attól, hogy ez alapján messzemenő következtetéseket vonjon le...

Ennek ellenére, Márki-Zay Péter győzelme viszonylag nagy jelentőséggel bír. Nem csak választástörténeti szempontból, hanem nagy valószínűséggel az áprilisi választás kimenetelére nézve is. Az ellenzéki pártok szimpatizánsait nagyobb arányú részvételre sarkalhatja (ahogy kisebb mértékben a Fidesz híveit is) április 8-án. Annak a ténye, hogy a Fidesz jelöltjét egy erősen nemzeti-konzervatív hagyományokkal rendelkező választókerületben, relatív magas részvétel mellett közel 60%-os eredménnyel meg lehetett verni

De az ellenzék „stratégiáját” tekintve nagy hiba volna a hódmezővásárhelyi helyzetet egy az egyben ráhúzni az országgyűlési választás pártos választókerületeire.

Az újonnan megválasztott polgármester független jelöltként indult. Ami talán ennél is fontosabb, hogy értékrendjét tekintve konzervatív, kereszténydemokrata. Katolikusok egyik vezetője, a helyi közösség elismert tagja. Hét gyermekes családapa. A terület szociológiai jellemzőit nézve Márki-Zay ideális jelölt volt az adott helyen, a megfelelő időben. De nincs országosan 106 ilyen vagy ehhez hasonló jelölt. Párt jelöltjei vannak. Méghozzá – sok esetben igen erősen – különböző ideológiai háttérrel.

Már eldöntött és lehetséges visszalépések ellenére felesleges a majdani végeredményt nézve azt gondolni, hogy az emberek, a szavazók bábok volnának, akiket madzagon lehetne rángatni. A szavazótáborok több esetben igen magas inkompatibilitást mutatnak egymással. (Ami teljesen érthető, hiszen különben nem 5-6 pártról beszélnénk, hanem 2-ről vagy háromról.)

Magyarán, hogyha visszalépne egy adott körzetben egy MSZP-s jelölt egy LMP-s javára – vagy fordítva –, igen magas volna az átszavazásra nem hajlandó szavazók aránya. Kormányváltó hangulat ide vagy oda.

Maradva a példánál, ha valahol szocialista szavazók 25-30%-a nem hajlandó egy LMP-s jelöltre szavazni, vagy másik körzetben a zöld párt támogatóinak közel fele semmiképp sem volna hajlandó az MSZP jelöltjére szavazni, akkor azért érdemes mindenképpen jól meggondolni, hogy egy-egy párt hol lép vissza. Már csak a töredékszavazatok végett is.

De térjünk vissza a jelöltállításra. Nézzünk néhány szereplőt. 


Együtt

Miután a párt magára maradt – és ezzel párhuzamosan a támogatottságuk egy százalék körül mozog – új stratégiára volt szükségük. Ennek célja az lett volna, hogy néhány egyéni jelöltjük egy átfogóbb ellenzéki koordinált indulás keretében váljon közös jelöltté. Így juttatva néhány képviselőt a parlamentbe. Ezzel biztosítva a túlélést. Azonban az Együtt taktikája nem jött be. Hiába a visszalépésekről és összefogásról hangos kommunikáció, hiába az „egyoldalú visszalépések” egyes ellenzéki vezetők javára.

Egyik párt sem akar a Juhász-Szigetvári páros által vezetett formációval együttműködni. A jelöltállítás sikertelensége feltette a pontot az i-re. Hiába lesz meg az Együttnek az országos listája, miután több mint a körzetek felében nincsenek egyéni jelöltjeik, így alapból rengeteg töredékszavazattól esnek el. Összességében a párt számára az 5%-os küszöb még messzebb került, mint ezt két hete még gondolhattuk volna. Ami pedig egy-egy egyéni jelöltjük lehetséges ellenzéki támogatását illeti, egy ilyen forgatókönyv szinte lehetetlenné vált. Miért akarna valaki visszalépni egy olyan párt javára, amely több mint a körzetek felében amúgy sem tud elindulni? Nincs cserealap. A kampány e szakasza megmutatta, hogy a pártnak nincs valós támogatottsága. A jelöltállítási szakasz lezárultával az Együttnek „papírja van” arról, hogy nem érdemes rájuk szavazni. Minden az Együttre adott voks elveszett szavazat! (Vagy ha úgy jobban tetszik: szavazat a kormány maradása mellett.)


Momentum

Ahogy már jeleztem, nem szeretnék most minden pártra kitérni, a nagyobb támogatottsággal rendelkezőkre sem. De ennek ellenére mégis, néhány mondat erejéig mindenképpen érdemes a Momentummal foglalkozni. Mert annak ellenére, hogy nagyon nehezen indultak be, végül úgy tűnik, közel 100 körzetben tudnak majd egyéni jelöltet állítani. Ami nem kis teljesítmény. Persze ennek ellenére a parlamentbe jutási esélyeik nem nőttek túl nagy mértékben. Hiszen nagyon kevés az ismert politikusuk, jelöltjük. (A KOM által eddig közzétett öt körzetre vonatkozó kutatási adatok is azt mutatják, hogy a momentum egyéni jelöltjei jellemzően 2-5%-os támogatottságra számíthatnak áprilisban.) Ha pedig a listás bejutás lehetőségét vizsgáljuk, a választási küszöbtől nagyon messze vannak. (1-2%-on állnak, kutatástól függően.) Kérdés, hogy tényleg nyitottak-e az LMP-vel való együttműködésre? S ha igen, az milyen formában fog megvalósulni.  


Létező és kevésbé létező kispártok, mikropártok

Látva ezt a rengeteg jelölő szervezetet, nem tudtam kihagyni, hogy ne nézzek körül ezek tájékán is. De nem fogok most velük hosszabban foglalkozni, csupán az érdekesség kedvéért összegyűjtöttem, hogy melyikük mennyi jelölttel próbálkozik. A táblázatban azok szerepelnek, amelyek néhány nappal ezelőtt már rendelkeztek jelentősebb számú bejelentett jelölttel. A lista így is hosszú. És kicsit érthetetlen is számomra. Ezek túlnyomó többsége ugyanis soha nem fejtett ki valós politikai tevékenységet. Ráadásul egy jó részük csak az utóbbi fél évben alakult. Mégsem túl aktívak. Ebből arra lehet következtetni, hogy nagy részük csupán a kampánytámogatás megszerzése érdekében indult. (Ami felveti annak kérdését, hogy nem hallottak a törvénymódosításról? Aminek következtében azon pártoknak, amelyek nem érik el listán az 1%-ot vissza kell fizetni a kapott támogatást...)

A lenti adatsorban nem csak a bejelentett illetve nyilvántartásba vett jelöltek szerepelnek. Hanem azok is, amelyeket már most visszautasítottak a választási bizottságok. Mert az volt a cél, hogy a bejelentett jelöltek hirtelen növekedését érzékeltessem. Ha majd eldőlt, hogy végül mennyi jelöltjüket veszik ténylegesen nyilvántartásba – még inkább, ha már tudjuk, hogy mennyi szavazatot kaptak – érdemes majd még foglalkozni velük. (Négy évvel ezelőtt 14 parlamenten kívüli párt tudott országos listát állítani. Ennek ellenére a „kispártok” összesen, együtt nem szerezték meg a szavazatok 5%-át!)

Jelölő szervezetek 2018.03.02. 2018.03.06.
A HAZA PÁRTJA 11 37
DEMOKRATA PÁRT 3 37
ERP (EGYENLŐSÉG ROMA PÁRT) 18 32
ELÉGEDETLENEK PÁRTJA 30 33
EMMO 13 52
ÉRTÜNK ÉRTETEK 8 50
EU.ROM 19 74
ECDP 9 24
FKGP 6 32
HAJRÁ MAGYARORSZÁG! 12 76
HALADÓ MO.-ÉRT PÁRT (HAM) 9 41
HHP 11 30
HAZA MINDENKIÉ 22 43
IRÁNYTŰ 20 87
JÓ ÚT MPP 9 27
JMP 11 28
KÖSSZ 30 90
KÖZÖS NEVEZŐ 36 93
KEDN 14 45
LENDÜLETTEL 8 45
MKKP 5 50
MIÉP 13 61
Munkáspárt 34 71
MAGYARORSZÁGÉRT DEMOKRATIKUS PÁRT 10 26
MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT (MCP) 49 82
MEDETE (MO.-ON ÉLŐ DOLG. ÉS TANULÓ EMB. P.) 22 76
MISZEP 14 46
MOMA 7 15
NEMZET ÉS BÉKE 12 53
NET PÁRT 34 81
OXIGÉN PÁRT 15 18
ÖSSZEFOGÁS PÁRT 40 87
REND PÁRT 28 73
SEM (SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MO.-ÉRT P.) 18 66
SZEM PÁRT 34 56
TENNI AKARÁS MOZGALOM 21 58
ÚMF  4 18


  (Forrás: NVI, valasztas.hu)

MIÉP-Munkáspárt

Érdekes színfoltja a mostani jelöltállítási időszaknak a Munkáspárt és a MIÉP – támogatottságukon messze túlmutató – relatív sok egyéni jelöltje. A két szélsőséges párt „jó teljesítménye” két tényezőre vezethető vissza. Vagy arról van szó, hogy a közép felé tendáló nagyobb pártok túl sok helyet hagytak a széleken, és ennek köszönhető a Munkáspárt 71, illetve a MIÉP 61 egyéni jelöltje. (Ezek a jelöltek még jórészt nincsenek nyilvántartásba véve, így a számok végül változhatnak.) Vagy arról van szó – és én hajlok efelé –, hogy az egyiknek a szocialisták nyúltak a hóna alá, a másiknak pedig Fideszes körök segítettek ennyi jelöltet felállítani. Azért, hogy ezzel egymást, vagyis a MIÉP a Fideszt, a Munkáspárt pedig az MSZP-t gyengítse. Április 8-án este ebben a kérdésben is tisztábban látunk majd.


LMP – MSZP egyeztetések

A következő néhány napban fog eldőlni, hogy a szocialisták és a Lehet Más a Politika között milyen visszalépésekre kerülhet sor. Másról már nem igazán lehet tárgyalni, hiszen a közös lista lehetősége a jelölés határidejének lejártával már nem opció. Az LMP mind a 106 körzetben sikeresen állított jelöltet. Azonban az MSZP a DK-val kötött egyezség – illetve két független jelölt javára történő visszalépés – után végül 58 körzetben állított jelöltet. Közvetlenül ezekről lehet beszélni. Véleményem szerint közepesen nagy jelentőségük lehet a választás kimenetele szempontjából ezeknek a z egyeztetéseknek. Ne feledjük, hogy a két párt szavazótábora csak korlátozott mértékben kompatibilis egymással. Jóslásokba nem bocsátkoznék, de furcsállnám, ha ezek a kölcsönös visszalépések széleskörűek lennének. (Még akkor sem, ha az MSZP-n keresztül esetleg a DK is bekerülne ebbe az alkuba.) Meglátjuk. A szavazólapok nyomtatásáig azért még van némi idő.

 

106valasztokerulet_2018a.png

 A 106 egyéni választókerület

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr3713720242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása