A következőkben megkísérlem érthetően összefoglalni a német szövetségi választásokra vonatkozó jelenlegi szisztémát. Amely segítségével 4 évente megválasztják az alsóház, vagyis a Bundestag tagjait. Hogy ne legyen a bejegyzés "túl száraz" felraktam segédanyag gyanánt három videót is.

bundestag_26_05_15.jpgA német a vegyes rendszerek közé tartozik. Egészen pontosan egy "megszemélyesített arányos rendszer, zárt listákkal". Tehát, egy olyan vegyes rendszer, amelyben a képviselőket − elméletileg fele-fele arányban − egyszerű többséggel, egyman-dátumos körzetekben, illetve tartományi pártlistákon választják. A választójog szövetségi szintre vonatkozóan 18 év, aktív és passzív egyaránt.

Minden választópolgárnak két szavazata van. Amelyet leadhat a körzetében induló valamelyik egyéni jelöltre (direktmandat), illetve egy zárt listára. A választás egyfordulós. Az egyéni szavazatot nevezik "első szavazatnak" (Erststimme), míg a listás a "második szavazat" (Zweitstimme).

A megnevezéseknek nem választástechnikai, hanem történelmi oka van. (Röviden: az 1949-es szövetségi választásokon még csak egy szavazat létezett. Amelyet egyéni jelöltekre adtak le, de a valóságban két szavazatot értek...) A rendszerben ma már inkább a listás szavazatoknak van nagyobb súlya, de erre még kitérünk. Az egyéni körzetekben egyszerű többséggel választanak. Az első jelölt mandátumot szerez. Külön kompenzáció nincs.

 

Videó: Két szavazat - A német választási rendszerről

A pártok tartományonként állítanak listákat. A listás mandátumok kiosztása - az országos arányokat figyelembe véve - ezek segítségével történik. A listás mandátumok kiosztása a Sainte-Laguë módszerrel történik. Ezen a ponton kell szokás szerint felhívnom arra a figyelmet, hogy lehetséges, hogy külső jegyeit tekintve hasonló a magyar és a német rendszer, azonban működésüket tekintve egészen mások. Gondoljuk ezt röviden végig, most csak címszavakban.

A magyar rendszerben a két szavazat egymástól kvázi független. Csak az országos listán találkoznak. A németek esetében ez már tartományi szinten megtörténik, nem szavazatok, hanem mandátumok tekintetében. A kompenzáció is egészen más logika szerint történik. Nincs kompenzációs lista. Helyette mandátum kiegyenlítés van. Mindkét rendszerben van bejutási küszöb, de a németben alternatív is... Folytathatnám.

De most időzzünk egy kicsit a két szavazat összefüggésein. Azt is írhattam volna az imént, hogy nálunk a két szavazat egyenlő, míg a németek esetében ez nem így van. A második szavazatnak nevezett, listás szavazat a domináns. Ez határozza meg, hogy mekkora lesz egy párt minimális mandátumaránya.

 

Videó: Választási küszöb(ök)

Tartományi szinten az egyéni mandátumok száma közvetlenül befolyásolja a pártok listás mandátumait. A kompenzáció gyakorlatilag következik a rendszer alapjából. De ezt egészítik ki egy régi, jól bevált, és egy szinte egészen új technikai elemmel. Az első a "túllógó-mandátum", a második a "mandátum-kiegyenlítés módszere. De ezek működését talán jobb a harmadik videó segítségével megérteni. Mint már utaltam rá, a német alsóház létszáma nem állandó. (Ez pont ennek a két említett választástechnikai elemnek köszönhető.) Csupán minimális létszám van meghatározva, amely − a 2002-es reform óta − 598 fő. A Bundestag mérete tehát, az adott választáson résztvevők száma, elhelyezkedése, és politikai megoszlása alapján ciklusonként változik. A ház létszáma jelenleg 630.

Amiről még csak érintőlegesen írtam eddig, − de számomra igen fontos − az a választási küszöb kérdése. Mint már utaltam rá van a rendszerben egy mennyiségi és egy mandátumalapú, alternatív bejutási lehetőség. A normál törvényi küszöb 5%. Ezt országos szinten vizsgálják, a 16 tartományi lista alapján. Amely pártnak ezt nem sikerül átlépnie, az csak abban az esetben részesül a listás mandátumokból, amennyiben alternatívaként szerez legalább három egyéni győzelmet, direktmandátumot. Ha ez sem sikerül, a listás mandátumok kiosztásában nem vesz részt, egyik tartományban sem.

 

 Videó: A német választási rendszer egyes elemei

 

Legfontosabb kifejezések
Bundestag / Szövetségi Gyűlés / parlament / alsóház
Erststimme / „Első szavazat” / egyéni szavazat
Zweitstimme / „Második szavazat” / listás szavazat
Direktmandat / közvetlen mandátum / egyéni körzet / választókerület / egyéni jelölt
Sperrklausel / "(ki)zárózáradék" / választási küszöb / bejutási küszöb
Fünf-Prozent-Hürde / akadály, gát / 5%-os küszöb / választási küszöb
Überhangmandate / "Túllógó-mandátumok" / többletmandátum
Ausgleichsmandate / "Kiegyenlítő-mandátumok"


Ami a mostani választás kimenetelét, esélyeit illeti, arról néhány hete írtam hosszabban. Az azóta mért változások minimálisak. A két néppárt veszített egy-egy százalékot, a középpártok hasonló mértékben kicsit erősödtek. Néhány napon belül megnézhetjük az adott rendszer működését élesben, és az is kiderül, hogy a közvélemény-kutatók az elmúlt hetekben milyen munkát végeztek…

A végeredményekről pedig nemsokára jön az összefoglaló.

 

bundestag-reichstags2_500.jpg

 

Bundestagswahl 2017

A témához kapcsolódó néhány bejegyzésem:

Egy hónap múlva szövetségi választások lesznek Németországban
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/08/25/egy_honap_mulva_szovetsegi_valasztasok_lesznek_nemetorszagban

Németország felülnézetből - Egy kis választási földrajz
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/03/02/nemetorszag_felulnezetbol_egy_kis_valasztasi_foldrajz

Az utolsó két tartományi választás a Bundestagswahl előtt
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/05/06/az_utolso_ket_tartomanyi_valasztas_a_bundestagswahl_elott

A legutóbbi három Bundestagswahl eredményei (2005-2013)
http://bajko-sokoray.blog.hu/2017/01/18/a_legutobbi_harom_bundestagswahl_eredmenyei_2005

 

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr4712885792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

remélem orbán is beírja magát jövőre a leváltott minielnökök közé.....

Egyre jobban fogyunk ...+...+...+ meg a zsidó újév...

InfoRadio.hu / MTI

2017.09.22. 11:44
Okosrádió

A halálozások számának emelkedése, valamint a születések csaknem azonos számával magyarázza a természetes népességfogyás növekedését a KSH.

Nőtt a természetes fogyás 2017 első öt hónapjában, mivel az előző év azonos időszakához képest többen haltak meg, a születések száma pedig szinte azonos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A közlemény szerint

idén január és július között 52 056 gyermek jött világra, 32-vel több mint tavaly,

ez azonban 0,1 százalékkal elmaradt az akkori születésszámtól. 2016 szökőév volt, így az idén egy nappal rövidebb volt a vizsgált időszak. Ennek figyelembevételével a szökőnaphatástól megtisztított születésszám az előző év azonos időszakához képest 0,4 százalékkal magasabb volt.

Januárban 0,4 százalékkal, májusban 10 százalékkal emelkedett a születések száma, ugyanakkor a többi hónapban kevesebb gyerek jött a világra, mint az előző év azonos hónapjaiban. A legnagyobb csökkenés júliusban következett be.

Az év első hét hónapjában 78 583-an haltak meg, ami 5028-cal több elhunytat és 6,8 százalékos emelkedést jelent. A szökőnaphatást figyelembe véve a halálozások számának emelkedése valamivel nagyobb mértékű, 7,4 százalék volt.

Ezen belül a legnagyobb növekedés január-februárban történt, amikor a halálesetek száma átlagosan 25 százalékkal emelkedett.

Ezt követően március-májusban 3 százalékkal nőtt az elhunytak száma, majd júniusban 2,6, júliusban pedig 7,1 százalékkal csökkent. Az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében a tetőző influenzajárvány állhatott.

A halálozások számának emelkedése, valamint a születések közel azonos számának következtében a természetes fogyás a 2016. január-júliusi 21 467-tel szemben 26 527 fő volt, ami 24 százalékos emelkedést jelentett.

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant.

A január és július között megkötött 28 158 házasság 5,4 százalékkal, számszerűen 1616-tal volt kevesebb az előző év azonos időszakánál. A szökőnaphatás figyelembevételével a házasságkötések számának csökkenése némileg kisebb mértékű volt. A januári 1,9 százalékos és a júniusi 6,5 százalékos emelkedés mellett, a többi hónapban csökkent a frigyek száma.

Idén július végéig ezer lakosra 9,2 élveszületés és 13,8 halálozás jutott.

Az előbbi 0,1, az utóbbi 0,9 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakára számított értéknél, ennek eredményeként a természetes fogyás 0,9 ezrelékponttal, 4,7 ezrelékre emelkedett.

Az év első hét hónapjában ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,9 ezrelékpontos csökkenést jelentett az előző év január-júliusához képest. A házasságkötési arányszám 5 ezrelékes értéke 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.
Itthon
Orbán Viktor a zsidó újév alkalmából írt köszöntőt
MTI2017.09.20. 12:47

Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó újév alkalmából levélben köszöntötte a magyarországi zsidóság képviselőit - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden az MTI-vel.

Mint mindig, amikor a régit felváltja az új, amikor az óév helyére az új esztendő lép, valamennyien számvetést készítünk. Értékeljük az elmúlt időszakot, felülvizsgáljuk a terveinket”- fogalmazott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökéhez, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökéhez, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökéhez és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbijához intézett levelében a kormányfő.
Forrás: MTI/Bruzák Noémi

„Magyarország kormánya egy olyan jövőért dolgozik, ahol a fontos dolgok összekötnek bennünket: hazánk, nemzetünk, családunk szeretete, vallási hagyományaink tisztelete és a külső fenyegetéssel szembeni jogos önvédelem. A zsidó újév alkalmából tisztelettel köszöntöm Önt és az ünneplő magyarországi zsidó közösséget. Kívánom Önöknek, hogy valamennyien a jó esztendőre legyenek beírva” - zárta levelét Orbán Viktor.
@kvadrillio: magszimálisan igazad van egyes egyedül orbán kormány hibálya hogy a ratkó korszakbeli emberek gyerek nélkül hallnak meg!