Október 15-én (vasárnap) lesznek a soron következő parlamenti választások Ausztriában. A közvélemény-kutatási adatok szerint a választások után véget érhet a 2007 óta tartó – szociáldemokraták vezette – nagykoalíció. Vasárnap várhatóan a néppárt jelöltje Sebastian Kurz (ÖVP), jelenlegi külügyminiszter kap megbízást a kormányalakításra. Így a szövetségi kancellár (Bundeskanzler) személyét illetően biztos, hogy lesz változás. A következőkben vessünk egy pillantást az osztrák pártrendszerre, az elmúlt években jellemző erőviszonyokra.

 

kurz2017.jpgSebastian Kurz (ÖVP)

Nyugati szomszédunknál belpolitikai viszonylatban a 2016-os év az elnökválasztásról – és a menekültválságról – szólt. Megtartották 2016 áprilisában az elnökválasztás első fordulóját, ez alapján a zöldek jelöltje Alexander Van der Bellen (35%) és az FPÖ jelöltje Norbert Hofer (21%) jutottak tovább. A májusi II. fordulóban Van der Bellen egy százalékkal győzött. Azonban az FPÖ megtámadta az eredményt, ami alapján az osztrák alkotmánybíróság érvénytelenítette azt. Az újabb második fordulót kiírták októberre, azonban – a szavazólapok egy részét érintő technikai hiba miatt – ezt mégis inkább  átették decemberre.

2016. december 4-én aztán a hivatalosan függetlenként induló Alexander Van der Bellen kerekedett felül 53,8%-os végeredményével. Norbert Hofer (FPÖ) 46,2 százalékával szemben.

Mindez azért érdekes, mert jól érzékelteti, hogy az előző év folyamán milyen erős volt az FPÖ, és milyen gyengék voltak a néppártok, az SPÖ és az ÖVP. Eleve a kormánypártok jelöltjei be sem kerültek a második fordulóba. 11-11%-ot értek el. Így az elnökválasztás során a legerősebb "nem FPÖ" jelölt a zöld pártból került ki. Ő is nyerte végül a választást.

bundesprasidentenwahl2016.png

2016. decemberi osztrák elnökválasztás - Legerősebb jelöltek, helyhatóság szerint
(Forrás: http://bpwahl.vol.at)

Ha az elmúlt jó két évet vizsgáljuk, azt látjuk, hogy 2015 tavaszán az FPÖ átvette a vezetést a pártok versenyében. 2016-ban többször is elérve a 35%-ot! 2017 tavaszáig meg is tartva az első helyet. Közben a kormánypártok, a szociáldemokraták (SPÖ) és a konzervatívok (ÖVP) támogatottsága 20 és 25 százalék között ingadozott, követve egymás mozgását. Ebből a sávból szakadt ki és tudott erősödni jó egy éve az SPÖ, és ekkor kezdődött az ÖVP egyfajta "mélyrepülése" amely a pártot 20% alá is vitte.

Ez az állapot 2017 nyaráig tartott. Ekkor következett be egy újabb nagyobb változás, amely kialakította a jelenlegi erőviszonyokat. 5 évvel ezelőtt az SPÖ tudott győzni, közel 27%-kal. Az ÖVP 24%-kal második, az FPÖ jó 20%-kal harmadik lett. Jelenleg, 2017 októberében úgy fest, hogy a konzervatívok vezetnek 8 százalékos előnnyel, a második helyért pedig a szociáldemokraták és a "szélsőjobboldaliak" küzdenek egymással, 25-25% körüli támogatottsággal.

61558486_500.jpgA pártok támogatottsága, 2015. szept. - 2017. szept.
(szürkével jelölve a hibahatár)
(Forrás: http://profil.at)

Amit a választási rendszerről tudni érdemes... 
Az osztrák parlament (Nationalrat) 183 fős. A képviselőket arányos rendszerben (listákon) választják. 43 regionális, 9 tartományi és az országos listán keresztül. A szövetségi szintre vonatkozó választási küszöb 4%. A választáson szavazhat minden 16. (!) életévét betöltött osztrák állampolgár. A parlamenti ciklus hossza – 2008 óta – 5 év.

Közvélemény-kutatások

Intézet Megjelenés
ÖVP SPÖ FPÖ Zöldek Pilz-lista NEOS
Research Aff. okt. 9. 33% 23% 27% 5% 5% 6%
OGM okt. 8. 33% 27% 25% 4% 4% 5%
Market okt. 6. 33% 23% 25% 5% 6% 5%
Research Aff. okt. 6. 34% 22%  27% 5% 4% 6%
OGM szept. 24. 33% 26% 25% 5% 4% 5%
Unique Res. szept. 23. 33% 24% 24% 5% 5% 5%
Research Aff. szept. 21. 33% 24% 25% 6% 4% 6%
IMAS szept. 17. 34% 23% 24% 8% 4% 4%


Az utóbbi hetekben megjelent felmérések adatai, biztos szavazók
  (Adatok: http://merkur.de, http://neuwal.com)

A Zöldek a 10-15%-os sávból ledolgozták magukat a küszöb környékére. De ez év májusában a liberális NEOS is még 7-8%-on állt. Most a kisebb pártok együttesen nagyjából 15%-ot érhetnek el. A harmadik ezek közül az ez év nyarán alakult választási párt, a Pilz-lista. Amelyet névadója, a zöldektől kivált parlamenti képviselő, Peter Pilz irányít. Valamivel a 4%-os küszöb felett mérik őket.

kanzlerkand_aust2017.pngA jelenlegi parlamenti pártok kancellárjelöltjei/listavezetői


Összefoglalva. A Néppárt megerősödésével (illetve az FPÖ gyengülésével) – mint a bevezetőben már utaltam rá – a jelenlegi szociáldemokrata kancellárt, Christian Kernt (SPÖ) a 31 éves Sebastian Kurz (ÖVP) fogja váltani. A pártok várható mandátumait nézve, Kurz valószínűleg egy újabb nagykoalíció vezetője lesz. Csak most némileg fordított erőviszonyok mellett. De elképzelhető egy kényszer szülte ÖVP-FPÖ együttműködés is.

A választások eredményeként az osztrák pártrendszer mennyiségi és minőségi tekintetben is kisebb változásokon megy keresztül. A parlamentben a jelenlegi 5 helyett nagy valószínűséggel 6 párt lesz majd jelen a következő 5 évben. Három nagyobb, és három kisebb. Vagy máshonnan nézve, egy valódi néppárt, két erős középpárt, és három rétegpárt, amely utóbbiak mind 1-1 százalékkal vannak csupán a küszöb felett.

 

austrian_opinion_polling_2013-2017.png

A pártok támogatottságának alakulása, 2013. szept. - 2017. szept.
(A választási küszöb 4%)

Tehát elmondható, hogy – jó osztrák hagyomány szerint – 2017 októberétől valószínűleg folytatódhat a nagykoalíciók időszaka.

Az elmúlt 30 évből összesen 7 éven át volt más összetételű kormány, vagyis 23 évig ilyen formában kormányozták Ausztriát.

 

parlament_oesterreich.jpg

Az osztrák parlament épülete (Bécs)

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr7612953369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem azért lesz előrehozott választás, mert nem akarnak közösen kormányozni??
Itt a lehetőség a sógoroknak, higy elzavarják Kern elvtársat és csapatát. Bár az a 20-22% amit kapnak, még mindig rengeteg... Különösen, ha hozzávesszük a bolsevista Lunaceket is. Érvényes a mondás, hogy a paradicsom is először zöld, de ha megérik, vörös lesz.
@Hohó60:

Annyi eszed azért már nincs te féleszű, hogy ha a kedvenceid, a náci FPÖ lett volna hatalmon már 30 éve, akkor a te Ausländer fajtádat még Európából is kizavarta volna Haider meg Strache.

FOLYTASSUK!
@high up!:

Szerintem butaságot beszélsz.
Engem nem üldözött Haider, mert én síelni, meg jókat enni jártam oda, nem feketén dolgozni, meg segélyért kuncsorogni.
Haider nem a turisták ellen volt, hanem osztrák Ausztriát akart, amivel semmi bajom, teljesen igaza volt. Menj ki bécsben az utcára, olyan kevetcset látsz, mint a Star Wars forgatásán...

Mindenki lakjon ott általában, ahol született.
Menjen pár évre külföldre tapasztalatot szerezni ha akar, de utána menjen szépen haza, ez a normális.
Fontos, hogy mindenképpen erősödik a populizmus Ausztriában. Ez jó hír mindenkinek.
süti beállítások módosítása