Az index.hu szemlézett ma egy tanulmányt, amely komolyan felkeltette az érdeklődésemet. A cikk "Mennyire polgári Orbán szavazótábora?" címmel jelent meg, és Naszádos Péter: "A magyar nemzet politikai értékrendje" című munkáját idézi. 

Ez egy igen érdekes kutatás lehetett volna. Sajnos csak lehetett volna. Hibás alapokra épített ugyanis. A gond az, hogy a használt "ideológia" kategóriák teljesen szakmaiatlanok. (Írhatnám azt is, hogy közelítenek a nevetségeshez. De senkit nem szeretnék megsérteni. Csak csalódott vagyok.) Így a így a "majdnem reprezentatív kutatás" eredményei is sántítanak kicsit. Vagyis értelmezhetetlenek. Nézzük meg miért írom ezt.

A kategóriák többféle tipizálás keverékei, ráadásul hiányosak:


• [ Jobboldali - Baloldali ]
A bal- és jobboldali (valamint centrum) felosztás elavult. Ráadásul az sem mindegy, hogy melyik országban, illetve társadalompolitikára, vagy gazdasági értelemben használjuk! Ha már használja valaki, nem kellene kifelejteni a centrumot.


• [ Konzervatív ]
Ez úgy rendben volna, ha a három nagy irányzat közül nem hiányozna egy a felkínált palettáról. (A szocialistára gondolok.)


• [ Polgári ]
Ez nem ideológia, hanem társadalmi kategória. Ha politikai értelemben akarjuk használni egyéb "osztályokat" is mellé kell tenni.


• [ Konzervatív baloldali ]
Szocialista? Kommunista? Mit akarunk konzerválni!? Vagy ez valami hibrid akar lenni? Konzervatív társadalompolitikát kedvelő választópolgár baloldali gazdaságpolitikát támogató attitűddel? (Legyen. De ez, hogy jön ebbe a felsorolásba?)


• [ Szociáldemokrata ]
Ez egy jól körül határolható ideológiai kategória. Remek. Kár, hogy a szocialista és kommunista (és egyéb) kategóriák hiánya miatt önmagában mit sem ér. (Vajon hányan jelölték meg ezt pl. a szocialista ideológia hiánya miatt?)


• [ Baloldali ]
Feljebb már kitértem rá.


• [ Balliberális - Liberális ]
Ha egy ilyen megközelítés használunk a liberálison belül, érdemes lett volna egy "nemzeti-liberális" kategóriát is alkalmazni. Ha már nem így történt, jobb lett volna inkább egy kalap alá venni a kettőt (hármat). Vagy használni egy másik felosztást: klasszikus liberalizmus, gazdasági liberalizmus, kulturális liberalizmus, neoliberalizmus, konzervatív liberalizmus...

(Örömteli, hogy politikai szélsőségek nincsenek hazánkban. Vagy csak kimaradt a felsorolásból..?)

Szóval ez egy érdekes kutatás lehetett volna. Csak így nincs semmi értelme. Kár érte.


ideologiak_naszados.png
(Forrás: index.hu)

 

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr3111961003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása