A Medián független közvélemény-kutató intézet két legfrissebb felméréséből, illetve saját budapesti tapasztalataimból tudok következtetni azokra az okokra, amiért az 52 éves kormányfő, Orbán Viktor hatalompolitikai értelemben nem csak hazájában, de Európában is a legsikeresebb politikusnak, 2015-ben az „év emberének” tekinthető.

lendvai_aspx.jpgAz hogy a kormánypárt, a Fidesz tisztújító-kongresszusán pártelnökként megkapta 1174 delegált szavazatát a lehetséges 1777-ből, az csak egy kis töredéke sikerének. Sokkal többről van szó. Hiszen az első kutatás azt mutatja, hogy ez idő tájt a Fidesz, másfél évvel az utolsó parlamenti választások után 51 százalékkal a biztos szavazók, és 34 százalékkal a teljes népesség körében megkérdőjelezhetetlenül uralja a magyar politikát. 2014 novembere óta 8 százalékponttal növekedett a párt támogatottsága, és 32 %-ról 48%-ra ugrott Orbán népszerűsége.


A kibékíthetetlen baloldali fantom-ellenzék megállíthatatlanul elhal. A szélsőjobboldali veszélyt, a Jobbikot, ha időlegesen is, de sikerült izolálni. Magasan a legerősebb ellenzéki párt maradt ugyan, de visszaesést kellett elkönyvelniük 13-ról 16 százalékra az elkötelezett szavazók körében.

Ezek az adatok azért meglepőek, mert Orbán nem egészen egy éve tömegdemonstrációk hatására volt kénytelen visszavonni egy internetadót, és a Fidesz korrupciós vádak miatt elvesztett két időközi választást is, ahogy ezekkel együtt kétharmados többségét is. De ez mind tegnapi hónak tűnik, már mind a múlté.

hatarzar1.png

Orbán újra tanúbizonyságot tett politikai érzékéről. A globális menekült-krízis kapcsán már 2015 júniusában masszív kommunikációs kampányba kezdett, a muszlim menekültektől való félelemre és elutasítottságra játszva. Magyarország 449.199 illegális határátlépést számlált a nyár végéig, de a kerítés megépítésével, könnygáz bevetése után, majd a menekültek tovább szállításával sikerült a szeptemberi 141.858 főről novemberre 1729 főre redukálni az érkezők számát. Hiába kérte az Európa Tanács, az ENSZ-menekültügyi főbiztossága és az EBESZ a Magyar Kormányt, hogy ne bélyegezze a menekülteket „bűnözőknek, megszállóknak és terroristáknak”.

A magyarok (és a szlovákok, csehek és lengyelek) egységes elutasító álláspontjával hiába áll szemben Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellár, a magyarok 87 százaléka támogatja a kormányzati lépések irányát (még az író Konrád György is). 77% véli úgy, hogy a menekültek befogadása egészségügyi kockázatokkal és a terrorista veszély növekedésével jár.

Orbán számításai nemzetközi viszonylatban is bejöttek. Joggal hivatkozhat arra, hogy olyan szociáldemokraták által kormányzott országok, mint Szlovákia és Csehország, és különösképpen a jobboldali Kaczynski Lengyelországa példaképnek és éllovasnak tekintik.

(Fordítás: Bajkó-Sokoray)
Forrás: Der Standard (Paul Lendvai, 28.12.2015)
[ http://derstandard.at/2000028193263/Orbans-Jahr ]

 

A bejegyzés eredetileg az alábbi címen jelent meg:
http://konszolidalo.blog.hu/2015/12/29/paul_lendvai_orban_eve

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr2211732197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talán mert, mert előre gondolkodni! Ez a tény kinek és miért probléma?
süti beállítások módosítása