bajko-sokoray 2012.11.08. 12:48

Együtt 2014?

Néhány napja megjelent az első olyan közvélemény-kutatás, amely mérni próbálta az október 23-án Bajnai által bejelentett Együtt 2014 mozgalmat. A Medián által készített felmérés igen alaposnak tűnik, azért fogalmazok így, mert a honlapjukon még nincs fent erről semmi, így csak a HVG-re, illetve néhány grafikonra, és az ezeken megjelenő alapadatokra lehet támaszkodni.

Ettől függetlenül így is érdekes tanulságokat vonhatunk le. Írom ezt akkor is, ha szerintem még nagyon korai hosszabbtávú következtetéseket levonni. A „mozgalom” még túl rövid életű, a másik oldalon pedig még igen messze vannak a választások.

    median_20121107-2.jpg Igen impozánsnak tűnhet, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen magas népszerűségi indexet tudott „produkálni” Bajnai és csapata. (Jól látni egyébként, hogy a mostani mérés keretében a Bajnai féle formáció mind az MSZP-től, mind a DK-tól, mind pedig az LMP-től jócskán vett el potenciális szavazókat.) Viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy az ellenzéki összefogás, az indulás formája vagy formái, egyáltalán a résztvevők kiléte, és szerepe, az MSZP és az LMP hozzáállása és reakciói még mind-mind nagyon képlékennyé teszik a történetet, a jövőt. És az sem elhanyagolható faktor, hogy volt és van a társadalom jelentős részében Orbán-, vagy kormányellenes hangulat, amit az MSZP és a DK, illetve az LMP nem tudtak megfelelően kezelni. Ezért tehát érthető sok tekintetben a fellángolás. Így a 14% is. De nem tudhatjuk, hogy a választások napján hol fognak állni ezek a szavazók. Csak sejthetjük, hogy a különböző baloldali összefogási lehetőségek, kombinációk melyike felelne meg legtöbbjük számára, hogy tényleg oda is szavazzanak.

Nem lehet még nagyjából sem tudni, hogy kik és hogyan lesznek fent a szavazólapon. (Mármint a Fidesz-KDNP-n, a Jobbik-on és a JESZ-en kívül.) Jósolni nem érdemes, de a legvalószínűbb lehetőségek azért felvázolhatók.

Az ellenzéki (baloldali) összefogás lehetséges forgatókönyvei:

1. „Bajnainak” sikerül mindenkit egy tető alá hoznia. (Milla + Haza és Haladás + Szolidaritás + MSZP + LMP + 4K! + DK stb.) És egy választási pártot hoznak létre.

(A közös lista igen valószínűtlen, hiszen ez 15%-os bejutási küszöböt jelente, ami azért veszélyes, még akkor is, ha első pillantásra ebben az esetben kevésnek is tűnhet.)

2., Milla + Haza és Hal. + Szolid. + MSZP + DK illetve külön az LMP.

(Lehetőségként felmerül, hogy miután elsősorban 3 egyesület és 2 párt tagja ennek a felállásnak, az MSZP és a DK jelenjen meg mint jelölőszervezet, de ez nem életszerű.)

3. Bajnai körül kialakul ugyan egy kvázi „szövetség” (Milla + Haza és Hal. + Szolid. + DK), de az MSZP önállóan, az LMP pedig saját mini szövetségével vág neki a választásoknak.

(Az LMP belső viszonyait ismerve, illetve a Milla – és az LMP – alapvető célkitűzéseit figyelembevéve, ez egy igen is reális forgatókönyv.)

4. Az „Együtt 2014 és az MSZP külön indul. Az LMP valahol a kettő között.

(Vagy a bajnai féle klub részeként, vagy az MSZP-vel. Viszont itt az utóbbi lehetőséget csak részleges összefogással, külön listákkal tudnám elképzelni. Tehát a lényeg, hogy nem önállóan indul az LMP.)

5. Bármilyen egyéb variáció.

Ne kövessük el azt a hibát, hogy a különböző százalékokat, arányokat, szavazókat csak úgy összeadogatjuk. Sokak elképzelésével ellentétben ez nem így működik. A szavazók nem árucikkek. És nem is vásárlók. A reakciójuk, és viselkedésük nem minden esetben kalkulálható.

Egyáltalán nem biztos, pontosabban nem valószínű, hogy ha összeadjuk a felmerülő baloldali-liberális pártok támogatottságát, akkor végeredményként reális képet kapunk. Még akkor sem, ha az összefogásnak általában sokszorozó, bázisnövelő hatása van.

És az egyik legfontosabb kérdésről még nem is beszéltünk.

Hiába csökkent némileg a bizonytalan szavazók száma, illetve a nem szavazók aránya, számuk még mindig kiemelkedő. Épp ezért sok az ezen a területen fekvő potenciál.

És miután – a „baloldallal” ellentétben – az úgynevezett „jobboldal” egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben fragmentált, mondhatni igen egyszerűen, erősen strukturált, így nem csak az a nagy kérdés, hogy mi lesz a baloldalon, hogy hogyan és miként állnak vagy nem állnak majd össze. Hanem azt sem szabad szem elől tévesztenünk, hogy mi van a centrumban vagy a „nemzeti oldalon”, illetve a konzervatívok, kereszténydemokraták, nemzeti-liberálisok (stb.) körében!

    median_20121107-3.jpg A kérdés tehát nem elsősorban az, hogy Bajnaiék, a baloldalról hány „jobboldali” vagy centrum szavazót tudnak megszólítani, hanem az, hogy a Fidesz-KDNP hívei, támogatói közül leszakadó - mérsékelt - szavazókat ki fogja a továbbiakban képviselni, kire fognak szavazni!?

Igen üresnek tűnik a paletta. Egyrészt azért, mert a Fidesz amit, akiket csak tudott megevett. Ez volt az „egy a tábor, egy a zászló” stratégia, amely rövid távon be is jött nekik. A KDNP teljes egészében Fidesz függő, gyakorlatilag része a pártszövetség nagyobbik pártjának…

A Jobbik rejt ugyan még némi növekedési potenciált magában, de ez közel sem akkora, ahogy azt sokan láttatni szeretnék, erről vagy arról az „oldalról”. A radikális pártnak megvan a jól behatárolható lehetséges, potenciális szavazótábora, mely semmiképpen nem haladja meg a 25%-ot, másrészt a Fidesz-KDNP (és most a KDNP-t szándékosan nem hagytam el) egy-egy kilengéssel újra és újra maga mellé tud állítani erősen nacionalista, vagy például nemzeti radikális szavazókat, ez sem a Jobbikot erősíti. Illetve arról se feledkezzünk meg, hogy az MSZP táborából két éve a Jobbikhoz átpártolt 4-5-8 %-nyi szavazó ma újra a szocialisták potenciális választója. Ezen kívül a „jobboldalon” szinte nincsen semmi.

És itt jön a képbe a JESZ. Az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, melyet a Medián az egyéb pártok kategóriában mér. (A pártot gyakorlatilag csak a Tárki kezeli külön, amely az utóbbi fél évben többször mérte 3%-on a JESZ-t a biztos szavazó, pártot választók körében.) A Fidesz-en és a Jobbikon kívül az egyetlen mérhető párt a centrumtól jobbra.

Ez az egyetlen olyan szervezet, parlamenten kívüli párt, amely rendelkezik országos infrastruktúrával, országos lefedettséggel, és képes egyéni jelölteket, országos listát állítani.

Érdekes lesz tehát majd megfigyelni, hogy Bajnaiék, az LMP vagy a JESZ mennyire lesz majd képes betörni a centrumba, illetve a Fidesztől leszakadó szavazókat megszerezni.

Röviden összefoglalva. Nem tudhatjuk, hogy a „Milla” és Bajnai körül milyen formáció alakul végül. Ugyan tisztult a kép, de túl sok a szereplő, és túl sok a különböző vélemény. Az „Orbán fóbia” nem biztos, hogy elegendő az összefogás megfelelő, stabil alapjaként. Fontos, hogy az MSZP és az LMP milyen stratégiát követ. Érdekes az is, hogy a különböző apró és még apróbb baloldali formációk hová tartanak, hová csapódnak. Némileg ez a folyamat is befolyásolja, hogy mi is lesz végül a szavazólapokon. Kulcskérdés lesz, hogy a baloldali, liberális szervezeteket összefogni akaró Bajnai Gordonnak mennyire sikerül általánosságban elhitetnie a szavazókkal magáról, magukról, hogy Ők alkotják a pártrendszer közepét.

 

BSI 

median_20121107-5.jpg

Válaszd a Hazait!

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr924896932

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP, a magányos primadonna 2012.11.08. 21:08:55

I. Felvonás „A stratégiáról az LMP kongresszus dönt majd, de abban mindenki egyetért, hogy egyedül indulnak majd, és nem érdekeltek egy „ellenzéki összeborulásban” Jávor Benedek II. Felvonás A kongresszus határozata az LMP részvételéről...

Trackback: Bajnai a csúcson (?), reflektorfényben az LMP - de miért?? 2012.11.08. 20:08:39

A HVG-ben eléggé masszív kis kampány fut, amióta Bajnai előadta kampánynyitóját a MILLA tüntetésén. E kampány tegnap elérte a csúcsát, a HVG az utóbbi két napban 2-2 cikket közölt, melyek az LMP párttagság eltökéltségét hivatottak megtörni, a jövő hét ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása