2012. május 6-án tartották Schleswig-Holstein német tartományban a parlamenti választásokat. A Kiel központú észak-német államban eddig a CDU adta a miniszterelnököt, Peter Harry Carstensen vasárnapig egy CDU-FDP koalíciót vezetett.
 
A még nem hivatalos eredmények szerint a CDU 30,8 %-os eredménnyel gyakorlatilag megőrizte 2009-ben elnyert mandátumarányát, míg az nemzeti-liberális FDP 6,7 százalékkal rosszabbul teljesített – annak ellenére, hogy megállni látszik az utóbbi félév trendje, amely során több tartományi parlamentből is kiestek –, most 8,2 százalékot elérve.
 

 
Az SPD 2009. szeptemberi eredményéhez képest kerek 5 százalékot javított. Megjegyzendő, előtte 13,3 %-kal rosszabbak voltak, mint egy ciklussal korába. Így most 30,4 %-kal a kereszténydemokrata CDU sarkára léptek.
 
És míg a szociáldemokraták erősen felzárkóztak, a számukra szinte természetes koalíciós partnernek számító zöldek (Die Grüne) 13,2 %-os eredményükkel – kicsit javítva azon –, hozták a szűk négy évvel korábbi számokat.
 
Az SSW(~ Dél-Schleswig-i Választói Szövetség) 4,6 százalékos eredményével 3 mandátumot szerzett.
Az "Südschleswigsche Wählerverband"-ra mint tartományi regionálispártra, amely a dán kisebbség pártja, – és amelyre ezáltal (1955 óta) nem vonatkozik az 5 %-os parlamenti küszöb – 0,3 %-kal szavaztak többen, mint az előző választáson. (Egyébként a „dánok” szinte logikus módon ennek a szabálynak köszönhetően, 1958 óta – valamilyen mandátum aránnyal – mindig képviseltették magukat a tartományi parlamentben.)
 
A posztkommunista Die Linke („A Baloldal“) 2,2%-os támogatotsága nem nagy meglepetés, hiszen nyugaton vagyunk, annak ellenére írom ezt, hogy az előző ciklusban a „reform kommunisták“ ott ültek a tartományi képviselőházban.
 
A Kalóz Párt most került be először a Schleswig-Holstein-i törvényhozásba, az előző választáshoz képest 6,4 %-kal jobb 8,2 százalékos eredménnyel.
 
Konklúzió
 
A CDU-s folytatás igen valószínűtlen. Hiába a CDU jónak mondható, és az FDP tűrhető eredménye, a 28 mandátum igen csak kevés a többséghez a 69 fős parlamentben.  Az SPD-Grüne 32-je már jóval közelebb van a 35 fős többséghez… De gyakorlatilag a választók döntése – és a Linke kiesése – után, a következő körben a dánok és a kalózok fognak dönteni.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bajko-sokoray.blog.hu/api/trackback/id/tr564493309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása